Ukrajina: Ubijen sudac koji je sudio prosvjednicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva nepoznata napadača ubila su suca u srijedu navečer u Kremenčuku, tristotinjak kilometara jugoistočno od Kijeva, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, istaknuvši da je bio zadužen za predmete u svezi s progonom predstavnika oporbe.

Ubijeni se sudac Oleksandr Lobodenko (34) "u zadnje vrijeme bavio slučajevima sudionika prosvjeda", ističe ministarstvo u priopćenju. Prosvjednici su optuženi za "zauzimanje javnih zgrada". No sudac je odbio smjestiti ih u pritvor, što je tražilo državno odvjetništvo i odredio im kućni pritvor.

"Kako navode istražitelji, sudac osobno nije imao neprijatelja", istaknuo je mjesni državni odvjetnik Andrij Mironov, a prenijela je agencija Interfax, prešutno potvrdivši da je njegovo ubojstvo povezano s njegovim poslom.

Suci imaju loš ugled u Ukrajini i nerijetko su na meti optužbi za korupciju. Po nedavnoj anketi instituta Socis, osam od deset Ukrajinaca nema povjerenja u tu profesiju.

Zadnjih godina u Ukrajini je ubijeno više sudaca.

U Ukrajini od konca studenoga traju prosvjedi jer je vlast odustala od približavanja Europskoj uniji i okrenula se suradnji s Rusijom, koji su se prometnuli u rušenje režima Viktora Janukoviča. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter