Ukrajina: Turčinov privremeni predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski parlament izglasao je u nedjelju privremeni prijenos ovlasti šefa države na predsjednika parlamenta Oleksandera Turčinova i smijenio ministra vanjskih poslova Leonida Kožaru, saveznika predsjednika Viktora Janukoviča.

Zastupnici su u subotu smijenili Janukoviča koji je napustio Kijev i otišao na istok zemlje te ustvrdio da se radi o "državnom udaru". Trenutno nije poznato gdje se on nalazi. Turčinov bi trebao obnašati dužnost do prijevremenih predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 25. svibnja.

Ukrajinski parlament zatražio je u nedjelju da se do utorka osnuje vlada nacionalnog jedinstva, te je izglasao da se državi vrati rezidencija predsjednika Viktora Janukoviča.

Oleksander Turčinov je u parlamentu rekao da razgovori o novoj vladi moraju početi odmah, dan nakon što je parlament opozvao predsjednika Janukoviča, i dva dana nakon što je s njim postignut dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Oporbeni zastupnici rekli su za ukrajinsku televiziju da će parlament raspravljati o novoj vladi i imenovati premijera. "Nemamo previše vremena", rekao je jedan od čelnika oporbe Vitalij Kličko.

Parlament je obaviješten da je izdana zapovijed da se uhite bivši ministar za poreze i prihode Olekander Klimenko i nekadašnji državni odvjetnik Viktor Pšonka. Oleh Mahnicki, vršitelj dužnosti državnog odvjetnika rekao je da je "otvorena istraga i operativno-istražna skupina pritvorit će te ljude i odvesti ih pred sud".

Vršitelj dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je u parlamentu da policija u suradnji s državnom službom sigurnosti i uredom državnog odvjetništva istražuje "teške zločine protiv ukrajinskoga naroda, među ostalima i (zločine) bivših državnih čelnika".

Dok traje parlamentarna sjednica, tisuće prosvjednika i dalje su na kijevskome Trgu nezavisnosti. Atmosfera je na Majdanu mirna, dan pošto je parlament opozvao predsjednika Janukoviča. Ne zna se gdje se nalazi bivši predsjednik, a njegova glavna protivnica, u subotu iz zatvora puštena bivša premijerka Julija Timošenko, pozvala je prosvjednike da ostanu na trgu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter