Ukrajina: Trojica bivših predsjednika uz oporbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudionici prosvjeda protiv vlasti u Kijevu, pristaše ulaska Ukrajine u EU, u srijedu su dobili vrijednu potporu trojice bivših ukrajinskih predsjednika i zapadnih zemalja, dan uoči sjednice OESS-a u Kijevu koja bi mogla biti napeta.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji je u srijedu navečer doputovao u ukrajinsku prijestolnicu, sastao se s čelnicima oporbe a zatim je otišao na Trg nezavisnosti s kojeg prosvjednici ne odlaze.

"Kao Europljani, došli smo Europljanima. Vrata Europske unije i dalje su otvorena. Ukrajina mora biti u Europi i europske ponude i dalje su aktualne", rekao je pred novinarima.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov je u srijedu ujutro upozorio oporbu da ne nastavlja prosvjede koje je prošlog tjedna potaknula odluka vlasti da prekinu proces približavanja EU-u i okrenu se suradnji s Moskvom.

No trojica bivših predsjednika koji su se od 1991. smjenjivali ne predsjedničkoj dužnosti - Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko - pružili su u zajedničkom otvorenom pismu važnu potporu prosvjedima izrazivši svoju "solidarnost s mirnim okupljanjem stotina tisuća mladih Ukrajinaca".

Pokret "ima neviđenu potporu" u društvu, pišu trojica bivših predsjednika, među kojima je i utjecajni Leonid Kučma, politički tutor sadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

"Njihova opredijeljenost za europski izbor i za demokratske vrijednosti potiče poštovanje", pišu trojica predsjednika u vezi s prosvjednicima.

Ove izjave dolaze uoči ministarske sjednice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Europi (OESS) koja je odavno zakazana za četvrtak i petak u Ukrajini i nije otkazana unatoč krizi.

Na njoj će sudjelovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Guido Westerwelle i tridesetak izaslanstava.

Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird izjavio je da kani "osobno razgovarati s ukrajinskim vlastima i otvoreno im rastumačiti da njihovi potezi ne odgovaraju demokratskim normama na koje ukrajinski narod ima pravo".

Ukrajinski parlament, u kojemu većinu ima Stranka regija, u utorak je izglasao povjerenje vladi.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je pak upletanje NATO-a u unutarnja pitanja Ukrajine, dan nakon njegove izjave u kojoj kritizira ponašanje vlasti u Kijevu.

NATO-ova izjava "šalje lošu poruku" jer stvara "izobličenu sliku stvarnosti", rekao je Lavrov nakon sastanka s kolegama u Sjevernoatlantskom savezu u Bruxellesu.

Više tisuća prosvjednika u srijedu je i dalje boravilo na Trgu nezavisnosti gdje su postavili šatore i grijače kako bi se ogrijali. "Ukrajina je Europa", pisalo je na transparentima koje su nosili.

U sukobima s redarstvenim snagama u nedjelju kada se na tom kijevskom trgu okupilo više od sto tisuća ljudi, više od sto osoba je ozlijeđeno, među kojima i veći broj novinara. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter