Ukrajina stavila vojsku u borbenu pripravnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je u subotu stavila svoje oružane snage u stanje pune borbene pripravnosti i upozorila Rusiju da će bilo kakva vojna intervencija u zemlji voditi u rat.

Nakon više od tri sata sastanka s čelnicima sigurnosti i obrane obnašatelj dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov je rekao da nema opravdanja za ono što je nazvao ruskom agresijom protiv njegove zemlje.

- Naredio sam da vojska bude u najvišem stanju pripravnosti te pojačanje zaštite nuklearnih centrala, zračnih luka i strateških mjesta, rekao je Turčinov na konferenciji za novinare.

Stojeći pored Turčinova premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da je pozvao Rusiju da vrati svoje vojnike u bazu na Krimu u razgovoru s premijerom Dmitrijem Medvedovim i da je pozvao na razgovore.

- Vojna intervencija bi bila početak rata i kraj bilo kakvih odnosa između Ukrajine i Rusije, rekao je Jacenjuk novinarima.

Parlament odobrio slanje ruskih snaga u Ukrajinu

Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je u subotu na izvanrednoj sjednici zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina za slanjem oružanih snaga u ukrajinsku krimsku oblast.

Vijeće Federacije ogromnom većinom glasova podržalo je prijedlog da se odobri "upotreba oružanih snaga Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine do normaliziranja društvenopolitičkog stanja u toj zemlji". Odluka je odmah stupila na snagu.

Putin se u svom zahtjevu pozvao na izvanrednu situaciju u Ukrajini zbog koje su ugroženi "životi građana Ruske Federacije, naših sunarodnjaka i pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije na ukrajinskom teritoriju (autonomnoj republici Krim)".

U Kijevu je vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Tučinov sazvao hitni sastanak šefova ukrajinskih snaga sigurnosti nakon što je objavljena vijest o Putinovu zahtjevu ruskom parlamentu, kazala je njegova glasnogovornica.

Kličko poziva na opću mobilizaciju

No zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin kazao je u subotu da odobrenje za upućivanje ruskih vojnih snaga u Ukrajinu koje je u subotu dao ruski parlament ne znači da će se to dogoditi brzo.

"Suglasnost koju je predsjednik dobio ne znači doslovno da će se to pravo odmah iskoristiti", kazao je Karasin kojega je Putin tijekom dana zadužio za taj prijedlog.

Nakon vijesti o odobrenju ruskog parlamenta za slanje ruskih vojnih snaga u Ukrajinu jedan od vođa ukrajinske oporbe i predsjednički kandidat Vitalij Kličko pozvao je na opću mobilizaciju u Ukrajini.

"Kličko poziva da se naredi opća mobilizacija", objavila je njegova stranka UDAR, pojašnjavajući da se poziv odnosni na vojnu mobilizaciju.

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko kazala je u Moskvi kako će taj dom zatražiti od predsjednika Vladimira Putina da iz Washingtona povuče ruskog veleposlanika u SAD-u.

Zaoštrava se stanje na Krimu

Ukrajinski ministar obrane Igor Peniuk rekao je u subotu da je Rusija "nedavno" poslala dodatnih 6.000 osoba u Ukrajinu, te da je ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti na Krimu.

Dan ranije vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika optužio je Rusiju za otvorenu agresiju i rekao kako Moskva slijedi scenarij iskušan u ratu s Gruzijom 2008.

U pozivu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da prestane s "provokacijama" na Krimu, Oleksandar Turčinov usporedio je to stanje s ruskom intervencijom u Gruziji, zbog odcijepljene regije Abhazije u kojoj živi velika ruska etnička skupina.

Ruska Crnomorska flota ima bazu u krimskoj luci Sevastopolju.

Proruske vlasti na Krimu i ruska crnomorska flota suglasile su se da zajednički štite objekte na polutotoku, prenosi u subotu ruska novinska agencija RIA pozivajući se na press službu ruske mornarice.

Krimski premijer Sergej Aksjonov kazao je da ruski vojnici već čuvaju neke zgrade. On je pozvao Rusiju da pomogne u uspostavljanju mira na poluotoku, jedinoj regiji u Ukrajini u koju su Rusi većinsko stanovništvo. Njegovo imnovanje na mjesto premijera u subotu je vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov proglasio nezakonitim jer je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom.

Ruska agencija Interfax javlja kako su ukrajinski brodovi, koji su zaduženi za čuvanje granice, stavljeni u subotu u borbenu pripravnost na području Krima i napuštaju bazu kako bi spriječili zauzimanje vojnih baza i brodova.

Međunarodna zračna luka u Simferopolju, glavna na području Krima, priopćila je u subotu da je njezin zračni prostor zatvoren i da su suspendirani svi letovi.

Naoružane osobe preuzele su kontrolu nad aerodromom u petak. Ukrajinski vojni izvori kažu da ruski vojnici kontroliraju i vojni aerodrom u Belbeku u blizini Sevastopolja i u Kirovskojem u istočnom dijelu Krima.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, zatražio je od predsjednika Vladimira Putina da poduzme mjere kako bi se stabiliziralo stanje u ukrajinskoj autonomnoj oblasti Krimu, objavila je novinska agencija Interfax, navodeći predsjednika Dume.

Obama upozorava Rusiju

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Rusiju da će snositi posljedice u slučaju vojne intervencije u Ukrajini.

"Duboko smo zabrinuti zbog izvješća o pokretima vojske koje je Ruska Federacija poduzela u Ukrajini", izjavio je Obama u kratkom obraćanju javnosti iz Bijele kuće. Bilo kakvo kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo bi "duboko destabilizirajuće". Sjedinjene Države će zajedno s međunarodnom zajednicom osigurati da (Rusija) snosi posljedice za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini, rekao je Obama. Ukrajinski narod ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti, poručio je američki predsjednik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zabrinutost zbog razvoja događaja na Krimu, u govoru održanom u subotu u Berlinu u povodu kulture manifestacije posvećene Europi kojoj je prisustvovao i predsjednik Europske komisije Manuel Barroso koji je pozvao na očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter