Ukrajina: Sporazum zaustavio sukobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporazum ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i proeuropske oporbe postignut u petak zaustavio je dvodnevne sukobe koji su središte glavnog grada Kijeva pretvorili u ratnu zonu i u kojima je poginulo najmanje 77 osoba, prenose u subotu agencije.

Janukovič, kojega podupire Rusija, pristao je na smanjivanje predsjedničkih ovlasti, raspisivanje prijevremenih izbora i sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Istodobno je parlament prihvatio zakonske promjene koje bi mogle omogućiti oslobađanje zatočene Janukovičeve protivnice, bivše premijerke Julije Timošenko.

U petak navečer oporbeni čelnici koji su potpisali sporazum obratili su se s improvizirane govornice tisućama prosvjednika okupljenih na Trgu neovisnosti, središnjem kijevskom trgu koji je u prethodnih 48 sati bio ratni pakao obavijen dimom u kojem je policija otvarala vatru na prosvjednike koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Premda su vatre bile ugašene, gomila je i dalje bila gnjevna, a neki su provjednici držali vatrene govore u kojima su osuđivali oporbene čelnike jer su se rukovali s Janukovičem, prenosi Reuters. Sporazum je važan preokret u višemjesečnoj političkoj krizi jer nudi šansu miru i daje plan za budućnost Ukrajine, ali će oči međunarodne zajednice biti uprte u njegovu provedbu za koju svi akteri kažu da će biti teška i izazovna. Ako se provede, sporazum postignut pod pokroviteljstvom ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske mogao bi predstavljati važnu pobjedu za EU u borbi s Moskvom oko utjecaja nad Ukrajinom, bivšom sovjetskom republikom s 46 milijuna stanovnika.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton kazala je da će "budućnost Ukrajine biti vrlo izazovna i ovisit će o provedbi sporazuma". "Sada trebamo provedbu koja počinje uklanjanjem svih prijetnji nasiljem, a to znači i svih koji prijete nasiljem", dodala je Ashton. Ona je o tome razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je pozvao EU da osudi "radikale" odgovorne za nasilje.

Bijela kuća je u petak izrazila zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma i najavila da će "pomno" pratiti provedbu ugovora. "Pozivamo da se odmah počnu provoditi prve mjere predviđene ugovorom, napose prekid nasilja i donošenje ustavnih odluka u parlamentu", rekao je glasnogovornik Jay Carney i dodao da odgovorni za nasilje i za žrtve od početka krize moraju odgovarati te da je SAD spreman uvesti dodatne sankcije bude li potrebno.

Osim Janukoviča sporazum su u predsjedničkoj palači potpisali čelnici ukrajinske oporbe Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjahnibok, kao i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. Ruski izaslanik Vladimir Lukin nije potpisao sporazum. Sporazum su podržali i predstavnici prosvjednika koji su zauzeli kijevski Trg neovisnosti, premda su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da će Janukovič ostati na vlasti do prijevremenih izbora koji se trebaju održati kasnije ove godine.

Tijekom svečanog potpisivanja sporazuma Janukovič se nije nijednom nasmijao, a Kličko, bivši svjetski boksački prvak, zamijenio je pločice s imenima potpisnika kako ne bi morao sjediti pokraj Janukoviča. Sporazum predviđa raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora, najkasnije u prosincu, sastavljanje koalicijske vlade za deset dana i povratak ustava iz 2004. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter