Ukrajina: Prosvjednici blokirali zgradu vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tisuću prosvjednika blokiralo je u ponedjeljak glavnu zgradu ukrajinske vlade u Kijevu prosvjedujući protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od integracija s EU-om i okrene se Rusiji.

Pošto je oporba pozvala na opći štrajk, prosvjednici su se okupili ispred zgrade vlade u središtu Kijeva te podigli barikade od kanti za smeće i žardinijera kako bi spriječili zaposlenike da uđu u zgradu. "Rečeno nam je da odemo kući i da čekamo daljnje upute. Jednostavno nismo mogli doći do radnog mjesta. Svi su ulazi blokirani", rekao je jedan zaposlenik vlade koji je pokušao ući u zgradu. Unatoč pozivu na opći štrajk, javni prijevoz u Kijevu odvija se bez zastoja.

Očevici navode da je proeuropski skup na središnjem Trgu neovisnosti u Kijevu u nedjelju privukao oko 350 tisuća ljudi, što je najveće okupljanje u glavnom gradu od Narančaste revolucije prije devet godina. Tijekom prosvjeda, na kojima su prosvjednici tražili ostavku Janukoviča, izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno više od stotinu ljudi, a policija je u više navrata upotrijebila suzavac i palice.

Prosvjedni pokret nastao je kao rezultat političkog zaokreta Viktora Janukoviča koji je prošlog tjedna zaustavio pripremu ugovora o pridruživanju s EU-om. Brojni prosvjedi protiv vlasti održani su i u drugim ukrajinskim gradovima. U zajedničkom priopćenju, poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski i švedski Carl Bildt pozvali su "sve da prosvjedi u Kijevu ostanu mirni".

U pismu koje je u subotu pročitala njezina kći, zatočena bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko je pozvala na "rušenje" sadašnje vlasti izlaskom na ulice. Prosvjedi su se zaoštrili kada je Janukovič u petak na summitu u Vilniusu potvrdio svoje odbijanje da potpiše ugovor o pridruživanju s EU-om koji je već mjesecima u pripremi i okrenuo se Rusiji. Vlada je u nedjelju dala do znanja da će predsjednik uskoro ići u Rusiju kako bi potpisao "smjernice o suradnji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter