Ukrajina: Predsjednik se vraća, prosvjednici na trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik najavio je povratak s četverodnevnog bolovanja, a prosvjednici u nedjelju opet pune glavni kijevski trg i zahtijevaju njegov odlazak.

Oporbeni nakon sastanka s europskim i američkim dužnosnicima vratili su se u Kijev i okupljenima govorili o nadi u međunarodno posredovanje u pregovorima s vladom te o potrebi promjene ustava radi ograničavanja predsjedničke moći.

U zahtjevu da se nakon višetjedne krize koja je podijelila zemlju, a Zapad okrenula protiv Janukovičevih ruskih saveznika, oporbeni vođe traže smjenu vlasti. Nakon sudjelovanja na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu sada kažu svojim pristalicama kako će, budu li preuzeli vlast, osigurati i međunarodnu gospodarsku pomoć.

Janukovič je u studenome objavio kako odustaje od približavanja EU-u i okreće se Rusiji i time je izazvao nezadovoljstvo građana. U četvrtak je nakon višetjednih prosvjeda koji su se pretvarali i u nasilne objavio kako je na bolovanju i odonda se ne pokazuje u javnosti.

U petak je potpisao zakon kojim je povukao prethodni novi, a veoma nepopularan zakon o ograničenju prosvjeda. Ni to nije smirilo protivnike koji traže i puštanje desetaka ljudi koji su tijekom prosvjeda završili u pritvoru.

U nedjelju je iz predsjedničkoga ureda objavljeno kako se Janukovič u ponedjeljak vraća na posao. "Nakon liječenja (respiratorne infekcije), ukrajinski se predsjednik dobro osjeća i zdravlje mu je zadovoljavajuće". (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter