Ukrajina: Porošenko najavio jednostrani prekid vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je u srijedu da će uskoro naložiti jednostrani prekid vatre u svojoj zemlji, u sklopu mirovnog plana kojim namjerava okončati separatističku prorusku pobunu.

- Mirovni plan počinje mojim nalogom za prekid vatre, izjavio je ukrajinski predsjednik, čije riječi prenosi agencija Interfax-Ukrajina. "Neposredno nakon toga trebala bi uslijediti potpora mirovnome planu svih sudionika u sukobu", istaknuo je Porošenko.

Do Porošenkove najave o jednostranom prekidu vatre dolazi poslije razgovora što ga je u utorak navečer vodio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o eventualnom prekidu vatre nakon što su prethodno na istoku Ukrajine ubijena dva ruska novinara.

U svom mirovnom planu, kako se doznaje, Porošenko poziva Putina da službeno prizna nove ukrajinske vlasti koje vode zemlju od pada proruskih vlasti u veljači ove godine.

Porošenko je najavljujući skori prekid vatre obećao amnestiju svima koji polože oružje a nisu počinili teške zločine.

Od početka ukrajinske vojne operacije pokrenute sredinom travnja protiv proruskih pobunjenika do sada je poginulo 320 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter