Ukrajina platila Rusiji 786 milijuna dolara za plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je Rusiji platila 786 milijuna dolara duga za plin, znatno manje od onoga što je tražila ruska naftna tvrtka Gazprom, izjavio je u petak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Jacenjuk je rekao da je Kijev platio dug na temelju cijene od 268 dolara po prostornom metru koju je Rusija ugovorila s Ukrajinom, prije nego što je gotovo udvostručila cijenu nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Gazprom je ranije objavio da će ukrajinski dug do 7. lipnja dosegnuti 5,2 milijarde dolara ako ga Ukrajina ne počne otplaćivati.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da je Ukrajina izvijestila Moskvu o uplati, ali da Gazprom tek treba primiti novac.

- Naši ukrajinski prijatelji rekli su da su platili dio duga. Ako oni (Gazprom) dobiju novac, vidjet ćemo koliki je to iznos, izjavio je Medvedev novinarima.

Posrednik EU-a Guenther Oettlinger ocijenio je da su Rusija i Ukrajina napredovale u razgovorima o plinskom sporu u Berlinu i da će se u ponedjeljak ponovno susresti u Bruxellsu ako Moskva potvrdi primitak novca.

- Bio je to korak naprijed, ali nekog velikog preokreta nema. To bismo mogli postići u ponedjeljak, izjavio je europski povjerenik za energetiku nakon razgovora s ministrima iz dviju država. Nada se da će se konačni sporazum postići do 3. lipnja.

Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan potvrdio je da je Kijev platio 786 milijuna dolara za plin isporučen u veljači i ožujku i da Gazprom želi razgovarati o "paketu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter