Ukrajina optužuje čelnika mornarice za izdaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je u nedjelju pokrenula proces za izdaju protiv čelnika svoje mornarice koji je predao svoj stožer u nedjelju u krimskoj luci Sevastopolj drugi dan nakon što je imenovan na dužnost. Glavni zapovjednik ukrajinske mornarice admiral Denis Berezovski je rekao u nedjelju na konferenciji za novinare u glavnom stožeru ruske flote Sevastopolja da priseže na vjernost proruskim vlastima Krima.

Ruske snage zauzele su Krim i pozvale tamošnje ukrajinske snage da polože oružje. "Prisežem stanovnicima autonomne republike Krim. Prisežem da ću se pokorovati naredbama vrhovnog zapovjednika autonomne republike Krim", rekao je.

Proruski premijer Krima Sergej Aksjonov je pozdravio "povijesni događaj" i naglasio da se admiral Berezovski pristaje pokoriti naredbama legitimnih vlasti poluotoka.

No, na to vlasti u Kijevu gledaju sasvim drugačije i drugi admiral Serhij Hajduk postavljen je za zapovjednika mornarice. 

Rusofoni poluotok na jugu Ukrajine, Krim je regija koja se najradikalnije suprostavlja novim vlastima u Kijevu nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča.

Ukrajina je iz dviju luka na Krimu povukla brodove obalne straže i u nedjelju ih preselila u druge baze na Crnome moru, što je znak da ruske snage završavaju svoju operaciju preuzimanja toga poluotoka. U ukrajinskome se priopćenju kaže kako su brodovi obalne straže iz luka Kerča i Sevastopolja preseljeni u Odesu i Mariupolj.

Stanje na ukrajinskim granicama stabilno je, osim na Krimu, kaže se u priopćenju. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako ima pravo na invaziju na Ukrajinu radi zaštite ruskih državljana. Ruske su snage zauzele Krim u kojem je ruska vojna baza Sevastopolj, ali u druge dijelove Ukrajine ne ulaze.

Ukrajina je u nedjelju proglasila mobilizaciju i pozvala sve pripadnike pričuvnog sastava, nakon što je Putin zaprijetio invazijom, prenose agencije i ocjenjuju da se radi o najvećem sukobu Moskve i Zapada od razdoblja Hladnog rata.

Britanija će prekinuti sudjelovanje u pripremama za sastanak skupine G8 u Sočiju jer je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, objavio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Sjedinjene Države već su objavile da neće sudjelovati na tom pripremnom sastanku, a jedan izvor iz ureda francuskog predsjednika Francoisea Hollandea kaže kako neće ni Francuska.

U Ukrajini borbena pripravnost

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu naredilo je stavljanje oružanih snaga u punu borbenu pripravnost, objavio je tajnik vijeća Andrij Parubij. Taj je potez uslijedio nakon odluke gornjeg doma ruskog parlamenta da predsjedniku Putinu da ovlasti da pošalje ruske trupe u Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je dobilo naredbu da izvrši novačenje muških osoba do 40. godine starosti. Ukrajina još uvijek ima obavezno služenje vojnog roka za sve muškarce, prenosi agencija Reuters.

Proruske snage koje su bez prolijevanja krvi već zauzele Krim, izolirani crnomorski poluotok na kojem živi većina ukrajinskih etničkih Rusa i gdje Moskva ima svoju pomorsku bazu u Sevastopolju, pokušale su u nedjelju razoružati manje ukrajinske kontingente.

Neki ukrajinski zapovjednici su odbili predati oružje te su njihove baze u okruženju. Velika zabrinutost vlada i u istočnim dijelovima zemlje, gdje većina etničkih Ukrajinaca govori ruski kao materinji jezik. U tim je područjima u subotu došlo do žestokih prosvjeda, s proruskim prosvjednicima koji su istaknuli ruske zastave na vladinim zgradama, pozivajući Rusiju da ih brani.

Putinovom izjavom da ima pravo napasti susjednu zemlju - za što je brzo dobio jednoglasno odobrenje parlamenta - izbijanje rata u Ukrajini, zemlji s 46 milijuna stanovnika čija se zapadna granica naslanja na srednju Europu, sve je izglednije.

Predsjednik SAD-a Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog jasnog kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što predstavlja "kršenje međunarodnog prava", objavila je dan ranije Bijela kuća.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, na čelu proeuropske vlade nakon bijega Viktora Janukoviča prije tjedan dana u Rusiju, kazao je da bi ruska oružana akcija "značila početak rata i kraj odnosa između Ukrajine i Rusije".

"Ovo je možda najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968.", kazao je zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Realno gledajući, moramo pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama. Pravi izazov je sada da odgovorimo Rusiju od zauzimanja istočnog, rusofilskog dijela Ukrajine", dodao je.

Veleposlanici NATO-a se danas sastaju u Bruxellesu. Washington je predložio slanje promatrača u Ukrajinu pod zastavom UN-a ili Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), tijelima gdje Rusija uživa pravo veta. Washington i njegovi saveznici odgodili su planove vezane uz sudjelovanje na summitu G20 u Sočiju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zabrinut zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, pozvao je zainteresirane strane na dijalog.

U Ukrajinu danas putuje potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, a bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u ponedjeljak će u Moskvi razgovarati o razrješenju stanja na Krimu. (Hina)

Rasmussen: Rusija akcijama u Ukrajini ugrožava mir u Europi

Rusija vojnim akcijama u Ukrajini prijeti miru u Europi i mora smjesta smanjiti napetosti, izjavio je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"Ovo što Rusija sada radi u Ukrajini predstavlja kršenje načela Povelje UN-a. Prijeti miru i sigurnosti u Europi", rekao je Rasmussen novinarima uoči sastanka veleposlanika NATO-a u Bruxellesu.

Pozvao je Rusiju da smanji napetosti i također je uputio poziv "svim stranama da nastave s naporima glede izbjegavanja opasnih situacija". (Hina)

Ukrajina traži stvarnu pomoć od svijeta

Ukrajina je u nedjelju od svjetskih čelnika zatražila "stvarne poteze" kojima će pomoći toj zemlji koja je, tvrde, na rubu katastrofe i koja ponašanje ruskoga predsjednika Vladimira Putina smatra objavom rata.

"Bilo kakav pokušaj napada na vojna postrojenja izravna je vojna agresija na našu zemlju i odgovornima ćemo smatrati rusku vojsku i rusko vodstvo", rekao je vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov. (Hina)

NYT: Ukrajinci nisu dovoljno jaki da vojno vrate Krim

Nove ukrajinske vlasti moraju se suočiti s neugodnom činjenicom da njihove vojne snage nisu dovoljno jake, opremljene i uvježbane da preuzmu kontrolu nad Krimom kad ga pod svoju kontrolu stavi ruska vojska, piše New York Times.

Krim je uvijek bio ključna vojna baza prvo sovjetske a zatim ruske mornarice, a na tom se poluotoku nalazi stožer Crnomorske flote. Nakon razdoblja napetosti koje je uslijedilo poslije ukrajinskog stjecanja nezavisnosti Moskva je unajmila bazu, a najam je tijekom mandata sada svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča produžen najmanje do 2042.

Ukrajinska vojska u toj autonomnoj regiji ima samo lako naoružanu brigadu od oko 3.500 vojnika koji imaju topništvo, ali nemaju na raspolaganju tenkove. U bazi pokraj Belbeka je i jedna eskadrila lovaca Su-27, kaže stručnjak za rusku vojsku pri Royal United Services Institute u Londonu Igor Sutjagin. Viši dužnosnik NATO-a također je rekao da je mala ukrajinska flota blokirana ruskim brodovima.

Rusko zauzimanje Krima prošlo je relativno lako jer je ukrajinska vojska pazila da ne nasjedne na provokacije i tako ponudi opravdanje za eventualnu širu vojnu akciju, a nije pomoglo ni to što se godinama na čelu ukrajinskih vojnih snaga smjenjuju visoki vojni časnici ovisno o političkom stanju u zemlji. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter