Ukrajina: Oporba sprijecila sjednicu parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci oporbenih zastupnika u Ukrajini sprijecili su u utorak zasjedanje parlamenta tražeci poštovanje zakona o osobnom glasovanju zastupnika, pošto su clanove provladinih stranaka optužili da u njihovoj odsutnosti njihovi kolege glasuju umjesto njih.

Zastupnici triju oporbenih stranaka - saveza Batkivšcina (Domovina), bliskog bivšoj premijerki Juliji Timošenko koja je u zatvoru, stranke Udar, glasovitog boksaca Vitalija Klicka i nacionalisticke Svobode - zauzeli su dio dvorane namijenjen predsjedništvu, sprijecivši pocetak sjednice.

Usto su na zidove polukružne dvorane izvjesili nekoliko transparenata na kojima je pisalo: "Zastupnice dodi na radno mjesto i sam glasuju". "Ne možemo smatrati legitimnim zakone donesene u odsutnosti zastupnika" koji glasuju preko svojih kolega, istice u priopcenju stranka Udar.

Boksac Vitalij Klicko, svjetski prvak u teškoj kategoriji, cija je stranka koncem 2012. prvi put ušla u parlament, došao je u dvoranu parlamenta odjeven kao i svi zastupnici njegove stranke, u crvenoj majici na kojoj je pisalo "Glasuj sam".

Ipak nije osobno sudjelovao u blokadi parlamenta. Oporba i mediji redovito prozivaju provladine zastupnike zbog nedolaska na plenarne sjednice i zbog toga što umjesto njih glasuju njihovi kolege koji glasuju za više zastupnika odjednom, što je kršenje zakona.

Ukrajinski zastupnici glasuju elektronickim putem. Predsjednik skupštine Volodimir Ribak iz Regionalne stranke na vlasti, sazvao je u svom uredu sastanak predsjednika parlamentarnih skupina pokušavajuci riješiti problem. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter