Ukrajina odbacuje primirje do predaje separatista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski vojni glasnogovornik u nedjelju je odbacio poziv na primirje koji je uputio vođa separatista rekavši da će do toga doći tek kada pobunjenici istaknu bijele zastave i predaju se.

U međuvremenu su separatisti odustali od ranijih pregovora o mogućem prekidu vatre te su naglasili da ukrajinska vojska najprije treba okončati svoje vojne akcije. Vladine snage u nedjelju su stegnule obruč oko glavnog pobunjeničkog uporišta, velikoga industrijskoga grada Donecka. Stanovnici tvrde da se grad od ranog jutra žestoko bombardira. Visoki čelnik samoproglašene "Narodne Republike Doneck" je kazao u subotu da su pobunjenici spremni za primirje s vladinim snagama kako bi se omogućila doprema humanitarne pomoći.

Vojni glasnogovornik Andrij Lisenko je odgovarajući u nedjelju na pitanja novinara rekao da bi se "bilo koja takva inicijativa trebala realizirati na praktičan način, a ne riječima, što znači isticanjem bijelih zastava i polaganjem oružja".

"Takve praktične poteze dosad nismo zamijetili", rekao je. U priopćenju objavljenom kasnije pobunjenici tvrde da su spremni na privremeno primirje kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa, no istodobno dodaju: "Sve dok ukrajinska vojska nastavlja s vojnim akcijama ne može biti nikakvog primirja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter