Ukrajina odbacuje kritike na tretman Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatocene bivše premijerke Julije Timošenko kao neopravdane, dajuci naslutiti da Kijev najvjerojatnije nece promijeniti svoj stav.

EU je politicki motiviranom ocijenio sedmogodišnju zatvorsku kaznu Timošenko, najžešcoj politickoj protivnici aktualnog predsjednika Viktora Janukovica.

Timošenko, osudena za zloporabu ovlasti prilikom potpisivanja plinskog sporazuma s Rusijom 2009., odbacila je sve optužbe i tvrdi da Janukovic protiv nje vodi osobni rat.

EU je zatražio puštanje Timošenko na slobodu i zaprijetio da 27 clanica Unije nece ratificirati važne sporazume o politickom približavanju i slobodnoj trgovini s Kijevom.

Azarov je prihvatio prijedlog Europskog parlamenta da pošalje svog promatraca na žalbeno rocište, kao i skupinu lijecnika koji bi trebali procijeniti zdravstveno stanje Timošenko koja se žali na kronicnu bol u ledima.

No ukrajinski premijer, koji se u srijedu za posjeta Bruxellesu obratio Europskom parlamentu, dao je naslutiti da njegova vlada nece popustiti pritiscima Zapada.

- Siguran sam da cemo prevladati politicke nesporazume koje su stvorili naši politicki protivnici beskrupulozno vas dezinformirajuci i obmanjujuci, koristeci odredene manipulativne tehnike i unajmljujuci profesionalne provokatore, rekao je Azarov.

- Jasno je da se status politicara, zastupnika, pa i bivšeg premijera ne smije koristiti za pocinjenje kaznenih djela, istaknuo je. Dodao je da u slucaju Timošenko još nisu iskorištene sve mogucnosti obrane.


Podijeli: Facebook Twiter