Ukrajina: Od travnja poginula 423 civila i vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobima između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine poginula su 423 civila i vojnika između 15. travnja i 20. lipnja, rekao je zamjenik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.

Šimonović je u Vijeću sigurnosti naglasio da se udvostručio broj izbjeglica u Ukrajini u posljednja dva tjedna, uz velika kretanja stanovnika, procijenjena na 15.200 ljudi u regijama Donjecka i Luhanska.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (HCR) je 23. lipnja zabilježilo ukupno više od 46.100 izbjeglica, od kojih 11.500 s Krima i blizu 34.600 s istoka Ukrajine, ali stvarni podaci su vjerojatno viši.

Šimonović je sastavio izvješće o stanju ljudskih prava u Ukrajini objavljeno 18. lipnja.

On je rekao pred Vijećem da se ukrajinska vlada mora suzdržati od pretjerane uporabe sile u operacijama protiv proruskih pobunjenika koji su preuzeli kontrolu dijela istoka zemlje. Šimonović je ocijenio "ohrabrujućom" objavu proruskih oružanih skupina da će poštivati primirje koje je predložio Kijev. "To stvara priliku za poduzimanje mjera u korist ljudskih prava", zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter