Ukrajina: Nesiguran datum mirovnih pregovora

(Reuters)
(Reuters)

Datum mirovnih pregovora u Minsku između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vlasti i dalje u ponedjeljak nije poznat, a dok jedni pozivaju pregovarače na susret u utorak, drugi se nadaju odgodi.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u subotu da je postignut "načelni dogovor" da će se pregovori održati u utorak u Minsku, kako bi se okončao sukob na istoku zemlje u kojem je u osam mjeseci, po podacima UN-a, poginulo 4.300 ljudi. Predstavnici samoproglašene Narodne Republike Doneck tražili su odgodu do petka, kako bi imali vremena "riješiti neka vojna pitanja i ona koja se tiču razmjene zarobljenika". "Sudjelovat ćemo na pregovorima, ali želimo biti bolje pripremljeni", rekao je Andrej Purgin, predsjednik "parlamenta" samoproglašene Republike. On želi da se pregovori održe 12. prosinca, dok neki drugi separatistički izvori kažu da je još uvijek aktualan 9. prosinca.

Tim mirovnim pregovorima pokušava se ponovno pokrenuti proces započet početkom rujna u Minsku uz sudjelovanje predstavnika Ukrajine, Rusije, OESS-a i proruskih pobunjenika s istoka Ukrajine. Pregovori se vremenski poklapaju sa stupanjem na snagu novog primirja na istoku, koji su potvrdile obje strane i koje bi, ako ga se ispoštuje, moglo dovesti do povlačenja teškog oružja i osnivanja tampon zone. Ukrajinske vlasti traže poništenje separatističkih izbora održanih 2. studenoga na teritorijima pod kontrolom pobunjenika. Prvi prekid vatre je zaključen u Minsku 5. rujna ali njime nisu prekinuti sukobi, jer su ga svakodnevno kršile obje strane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter