Ukrajina neće pustiti ruski konvoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina neće pustiti na svoj teritorij "nikakav humanitarni konvoj" ruskog predsjednika Vladimira Putina namijenjen separatističkim istočnim regijama, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

"Nikakav Putinov 'humanitarni konvoj' neće proći kroz područje Harkiva" na sjeveroistoku zemlje koje kontrolira vlada, a koji Moskva navodi kao mjesto ulaska konvoja na ukrajinski teritorij", stoji na njegovoj Facebook stranici, kao i da je takva "cinična provokacija...neprihvatljiva". Premijer Arsenij Jacenjuk naglasio je na sastanku vlade da Ukrajina može prihvatiti samo onu pomoć koja je "u okviru međunarodnog prava" i isključivo od strane Crvenog križa (ICRC).

"Ruski cinizam nema granica. Prvo nam šalju tenkove, minobacače, teroriste i bandite koji ubijaju Ukrajince, a potom nam šalju vodu i sol", rekao je. Glasnogovornik ICRC-a u Kijevu rekao je da su razgovori o ruskoj humanitarnoj pomoći "još uvijek u tijeku".

"ICRC-u treba više pojedinosti o sastavu konvoja. Konvoj je na putu i ICRC nije bio u mogućnosti provjeriti od čega se teret sastoji", dodao je. Očekuje se da će konvoj dulji od tri kilometra u kojem je gotovo 300 kamiona doći do ukrajinske granice tijekom večeri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter