Ukrajina kriminalizira prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski i američki diplomati šokirani su nedavnom odlukom Ukrajine da kriminalizira gotovo sve aspekte proeuropskih prosvjeda, prenose europski mediji. Zakon usvojen u ukrajinskom parlamentu u četvrtak predviđa kazne od najviše 1275 američkih dolara po osobi ili 15 dana pritvora za postavljanje ili isporuku opreme poput šatora ili zvučnika na oporbenim skupovima, kao i za osobe koje nose maske, rade "ekstremističke" transparente ili formiraju konvoje od pet ili više automobila.

Predviđa se također do 15 godina zatvora za "teško kršenje" javnog reda. Isto tako zabranjuje se prikupljanje informacija o sucima, primjerice o korupciji. Vladi se dopušta da blokira pristup internetu i olakšava oduzimanje imuniteta oporbenim zastupnicima.

Po uzoru na slične zakone u Rusiji, od nevladinih organizacija koje dobivaju novac iz inozemstva traži se da registriraju prihode i proglašava ih se "stranim agentima."

"Ukrajinskom narodu uskraćena su građanska prava i slobode", kazao je ukrajinski oporbeni čelnik, boksač Vitalij Kličko.

"Ti zakoni, ako ih Janukovič potvrdi, spriječit će sve oblike građanskog neposluha, otvoriti put represiji i preobraziti Ukrajinu u diktaturu", ocijenio je mjesni ogranak Transparency Internationala.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazili su zabrinutost, kao i američki State Department te ministri vanjskih poslova Litve, Poljske i Švedske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter