Ukrajina kontrolira službu sigurnosti u Kramatorsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad stožerom službe sigurnosti u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, južno od proruskog pobunjeničkog uporišta Slovjanska, priopćilo je u subotu ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Lokalna televizija prikazala je snimke oklopnih vozila kako se kreću središtem grada. Istovremeno je zapovjednik protuterorističke jedinice potvrdio da se oko Kramatorska vode žestoke borbe.

- Ovo s čime se suočavamo u regiji Donjecka i istočnim dijelovima zemlje nije tek neka pobuna kratkog vijeka, to je ustvari rat, kazao je Vasil Krutov.

Ukrajinske vlasti u subotu su nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Kramatorska, a ranije tijekom dana snage reda zauzele su televizijski toranj u Kramatorsku.

Ruski mediji javljaju o borbama oko Kramatorska, a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula, a devet je ranjeno.

Ukrajinom bjesni rat

Ukrajinske vlasti su u subotu nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Krematorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

On je potvrdio da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranju u Krematorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. "Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se", napisao je Avakov na Twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Krematorska, a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula a devet je ranjeno.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u susjednom Slovjansku, gradu s oko 130.00 stanovnika. U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula a jednu su zarobili separatisti. Proruski aktivisti su objavili da su u Slovjansku ubijena tri njjihova "vojnika" i dva civila.

Trideset osam osoba je izgubilo život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ministarstvo nije reklo ništa o okolnostima nesreće.

Nešto ranije, povorku s oko 1.500 ljudi, uglavnom navijača nogometnih klubova Odese i Harkiva palicama, kamenjem i eksplozivom napalo je više stotina proruskih aktivista u kacigama, usprkos pokušaju policije da ih razdvoji. U sukobu su četiri osobe izgubile život, a petnaestak je ozlijeđeno.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter