Ukrajina kaže da se pobunjenici pregrupiraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vojska priopćila je u nedjelju da se primirje na istoku Urajine u potpunosti primjenjivalo u noći na nedjelju, ali upozorava da proruski pobunjenici koriste prekid vatre da bi se pregrupirali za nove napade na vladine položaje.

Smirivanje borbi i povlačenje teškog naoružanja na objema stranama povećalo je šanse za uspjeh krhkog dvotjednog primirja. "Kako bi prevarili promatrače OESS-a, pobunjenici sklanjaju vojnu opremu s bojišnice...i preko noći je vraćaju", rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko, navodi Reuters.

"Postoje naznake da se neprijatelj priprema za buduće ofenzive", dodao je navodeći kao glavne mete stratešku luku Mariupolj te Artemivsk, sjeverno od separatističkog uporišta Doneck. Pobunjenici, pak, tvrde da su povukli svo teško oružje iz regija Doneck i Luhansk i tako ispunili jedan od ključnih uvjeta iz mirovnog sporazuma potpisanog u Minsku prije mjesec dana, javlja dpa. Promatrači OESS-a, međutim, nisu potvrdili te navode. Alexander Hug, zamjenih šefa misije koja ima 450 promatrača, izrazio je u subotu "oprezni optimizam" u vezi s primirjem.

"Prvi korak, prekid vatre, drži se na većem dijelu 500 kilometara duge bojišnice", rekao je Hug čija misija nadgleda 50.000 četvornih kilometara ratne zone. "Također možemo reći da obje strane povlače teško naoružanje s bojišnice", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter