Ukrajina: Janukovič prihvatio ostavku premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prihvatio je ostavku premijera Mikole Azarova i vlade, koja će nastaviti obavljati svoje dužnosti do formiranja nove, objavio je Janukovičev ured.

- Prihvaćam ostavku Mikole Azarova i samim tim i ostavku čitave ukrajinske vlade, navodi se u ukazu objavljenom na web stranici predsjedništva.

Azarov je objavio da je podnio ostavku u cilju lakšeg rješavanja političke krize u zemlji koja traje već dva mjeseca.

- Odlučio sam zatražiti predsjednika da prihvati moju ostavku na mjesto premijera, kako bi stvorio dodatne uvjete za politički kompromis i mirno rješenje sukoba, napisao je Azarov u priopćenju objavljenom na stranici vlade.

Prema ukrajinskom ustavu, ostavka premijera predstavlja ostavku cijele vlade.

Poništen kontroverzni zakon, ostavka premijera

Ukrajinski parlament u utorak je gotovo jednoglasno poništio sporni represivni zakon o javnim prosvjedima, nekoliko sati pošto je premijer Mikola Azarov ponudio ostavku. Taj je zakon, koji je izazvao dodatni val nezadovoljstva u zemlji jer je zabranjivao da prosvjednici podižu šatore, nose zaštitne kacige i blokiraju javne zgrade, isti parlament usvojio samo dva tjedna prije. Parlament, koji održava izvanrednu sjednicu posvećenu krizi u zemlji, s 361 glasom za i dva protiv odbacio je zakon.

Predsjednik države Viktor Janukovič već je pristao povući prijeporni zakon kao ustupak oporbi, ali zastupnici njegove Stranke regije nisu imali nametnutu stranačku stegu nego im je rečeno da glasaju po savjesti i sve do zbrajanja glasova nije bilo sigurno hoće li zakon pasti.

Nekoliko sati prije ukrajinski premijer Mikola Azarov ponudio je ostavku. "Odlučio sam zatražiti predsjednika (Viktora Janukoviča) da prihvati moju ostavku na mjesto premijera, kako bi stvorio dodatne uvjete za politički kompromis i mirno rješenje sukoba", napisao je Azarov. "Danas je najvažnije zaštititi jedinstvo i cjelovitost Ukrajine. To je važnije od bilo kakve osobne ambicije", dodao je šef vlade.

Prema ukrajinskom ustavu, ostavka premijera predstavlja ostavku cijele vlade, prenosi Reuters.

Ostavka premijera Mikole Azarova nije pobjeda, ali jest put prema pobjedi, izjavio je u utorak jedan od oporbenih ukrajinskih vođa Vitalij Kličko. Bivši boksački prvak svijeta prvi je od oporbenih lidera koji je reagirao na ostavku ukrajinskog premijera. Ukrajinski parlament danas će raspravljati i o pomilovanju dosad osuđenih prosvjednika. 

Prosvjedi su se proširili i izvan Kijeva pa su tako sjedišta regionalnih uprava blokirana u 10 od 25 ukrajinskih pokrajina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter