Ukrajina i proruski pobunjenici potpisali primirje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvijestila je da su se predstavnici Kijeva i proruski pobunjenici u petak usuglasili i dogovorili primirje u istočnoj Ukrajini. Predstavnici zaraćenih strana potpisali su protokol u kojemu stoji da primirje treba početi u petak u 18 sati po kijevskom (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekla je novinarima predstavnica OESS-a u pregovorima u Minsku Heidi Tagliavini. Dogovor o prekidu vatre uključuje razmjenu zarobljenika, a oružane snage će ostati na njihovim sadašnjim položajima, rekao je izvor blizak pregovorima.

Ovoga tjedna strane u sukobu su nagovijestile da bi sporazum o prekidu vatre trebao uključivati i stvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i pomoć te da obnova počne na područjima sukoba. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je vojsci naredio da danas u 18 sati (kijevsko vrijeme) prekinu vatru i poštuju dogovor o primirju, pošto su se sudionici pregovora u Minsku usuglasili oko mirovnoga plana za regiju. Primirje moraju poštovati i separatisti, a njegovu primjenu nadzirat će međunarodni promatrači iz OESS-a, stoji u priopćenju objavljenom na Porošenkovim internetskim stranicama.

"Ljudski život najveća je vrijednost i moramo učiniti sve to možemo da bismo okončali krvoproliće i patnju", rekao je Porošenko koji je posljednja dva dana proveo na NATO-ovu summitu u Walesu. Proruski separatisti se, unatoč dogovoru o prekidu vatre dogovorenom u Minsku nadaju da će se odcijepiti od Ukrajine, rekao je u petak jedan od predstavnika samoproglašene Narodne Republike Luhansk Igor Plotnitski. "Spremni smo na prekid vatre u 18 sati, no to ne znači da ćemo odustati od svojih nastojanja da se odcijepimo od Ukrajine", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter