Ukrajina: Hollande pozvao na izbjegavanje eskalacije sukoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u utorak sve strane u Ukrajini da pokušaju izbjeći eskalaciju sukoba što bi otežalo provedbu sporazuma iz Minska, objavila je Elizejska palača.

Taj poziv Hollande je uputio u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je i inicirao razgovor kako bi se razmotrilo stanje u Ukrajini.

Francuski predsjednik podsjetio je na stajalište svoje zemlje o aneksiji Krima "koja nikad neće biti priznata", kaže se u pripćenju njegova ureda.

"Sporazumi iz Minska moraju se poštivati i provesti što je prije moguće", kazao je Hollande, te pozvao sve da se suzdrže od eskalacije sukoba što bi dostizanje tog cilja još dodatno otežalo.

Hollande je naglasio da mirno rješenje na istoku Ukrajine uključuje "uspostavu sigurnosti, provedbu trajnog prekida vatre i organizaciju izbora u okviru ukrajinskih zakona i uz poštivanje međunarodnih normi".

Napetosti između Rusije i Ukrajine oko Krima povećale su se u petak nakon što je Moskva objavila da na tom poluotoku ima namjeru rasporediti najnoviji sustav protuzračne i proturaketne obrane S-400. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter