Ukrajina - Francuska 0:2, Engleska - Švedska 3:2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu 2. kola D skupine EURA u Donjecku su nogometaši Francuske svladali Ukrajinu s 2:0 (0:0). Francuska je ovom pobjedom skocila na vrh skupine s cetiri boda, dok je domacin EURA Ukrajina ostala na tri. Pred 49.000 gledatelja na stadionu Donbas Arena sudio je Bjorn Kuipers iz Nizozemske. Strijelci: 0:1 Jeremy Menez ('53), 0:2 Yohan Cabaye ('56)

UKRAJINA:
Pjatov - Gusjev, Mihalik, Hacheridi, Selin - Jarmolenko (od '68 Alijev), Timošcuk, Konopljanka - Nazarenko (od '60 Milevskij) - Voronjin (od '46 Devic), Ševcenko

FRANCUSKA:
Lloris - Debuchy, Rami, Mexes, Clichy - Cabaye (od '68 M'Vila), Diarra - Menez (od '73 Martin), Nasri, Ribery - Benzema (od '76 Giroud)

Francuska je u Donjecku slavila protiv Ukrajine s 2:0 i tom pobjedom, prvom na velikim natjecanjima nakon cak šest godina, konacno "otjerala zle duhove" s prošlog SP-a u Južnoj Africi, kada se francuska momcad osramotila.

Nova Francuska sa izbornikom Laurentom Blancom pokazal je protiv domacina EURA odlicnu igru i kandidaturu za visok plasman na ovom EURU. Ukrajince je u prvom poluvremenu spašavao njihov vratar Pjatov, ali je potom u samo tri minute, od 53. do 56., njihova, za francuske napadace prespora obrana, primila dva zgoditka, te je poraz momcadi Olega Blohina bio neminovan.

Utakmica je ušla u povijest jer je veliko kišno nevrijeme, koje se srucilo na Donjeck baš u trenutku pocetka, prekinulo dvoboj nakon samo pet minuta igre. To je bila i prva prekinuta utakmica u povijesti EURA u novije doba, ali je teren Šahtara, srecom, izdržao ogromnu kolicinu vode.

Nakon 57 minuta prekida igraci su se poprilicno ohladili tako da uzbudenja nije bilo sve do 24. minute kada je Jarmolenko iz izgledne prilike pucao pokraj vrata. U 26. minuti uzvracaju i Francuzi, Menez puca malo iznad grede, a isti igrac je tri minute kasnije propustio ogromnu priliku kada je neometan sa šest metara uputio udarac koji vratar Pjatov cudesno brani.

U 34. minuti Ševcenko je po prvi puta pobjegao francuskoj obrani, ali je pucao ravno u vratara Llorisa. Ukrajinski vratar Pjatov pretvorio se u junaka prvog dijela kada je obranio iz blizine upucen šut glavom Mexesa u 38. minuti.

Vec na pocetku drugog dijela Menez je, nakon dvije propuštene prilike, trecu iskoristio. Benzema je dodao loptu napadacu PSG-a, koji pogada bliži kut Pjatova.

Taj pogodak je posve šokirao domacine, koji samo tri minute kasnije primaju i drugi gol. Benzema je pobnovo bio dodavac, a Cabaye pokraj Gusjeva pogada sami kut nemocnog ukrajinskoga vratara. Cabaye je u 64. minuti pogodio i vratnicu, a Francuzi su u završnici propustili priliku i za uvjerljiviju pobjedu.
Engleska izbacila Švedsku

Engleska izbacila Švedsku

U susretu 2. kola skupine D na EURU Engleska je na Olimpijskom stadionu u Kijevu svladala Švedsku sa 3:2 (1:0). Pred 60.000 gledatelja sudio je Skomina iz Slovenije. Strijelci: 0:1 Carroll (23), 1:1 Johnson (49-ag), 2-1 Mellberg (59), 2-2 Walcott (64), 2-3 Welbeck (78).

Nakon dva kola Engleska ima cetiri boda, kao i Francuska, slijedi Ukrajina s tri, dok je Švedska posljednja bez bodova.

ŠVEDSKA:
Isaksson - Granqvist (od '66 Lustig), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson, Kallstrom, Larsson, Ibrahimovic, Elm (od '81 Wilhelmsson,) - Elmander (od '80 Rosenberg)

ENGLESKA:
Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (od '61 Walcott), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (Oxlade-od '90 Chamberlain), Carroll

Prvo poluvrijeme dvoboja u Kijevu nije ponudilo mnogo uzbudenja, ali zato je nastavak to obilato nadoknadio tempom, preokretima i pogocima.

Nešto aktivniju igru na pocetku Engleska je kapitalizirala u 23. minuti kada je kapetan Steven Gerrard ubacio visoku loptu u kazneni prostor, a tamo je Andy Carroll sjajno skocio i pogodio donji kut nemocnog Isakssona.

Nakon primljenog pogotka Švedani su postali aktivniji, ali osim sporadicnih pokušaja njihova daleko najboljeg igraca Zlatana Ibrahimovica nisu ozbiljnije zabrinuli organiziranu obranu Engleza pa se na odmor otišlo s minimalnih 1-0 za Englesku.

Švedska je izjednacila pocetkom nastavka iz prekida. Kallstrom je srušen na 25 metara od gola, Ibrahimovic je slabo izveo slobodan udarac, ali lopta se od živog zida odbila ponovno do njega. Uslijedio je ubacaj u kazneni prostor gdje se najbolje snašao Olof Mellberg, te udarcem sa sedam-osam metara uspio svladati Harta. Engleski vratar uspio je dotaknuti loptu, ali Johnson se nije najbolje snašao na gol-liniji i nije uspio izbaciti loptu iz gola.

Izjednacujuci gol dodatno je motivirao Švedane koji su zagospodarili terenom i 10 minuta potom iz još jednog prekida preokrenuli rezultat. Larsson je izveo slobodan udarac iskosa s lijeve strane, a na drugoj vratnici najviši u skoku bio je Mellberg i pogodio suprotni kut.

Engleski izbornik Hodgson nakon dva primljena pogotka reagirao je uvodenjem Thea Walcotta umjesto Jamesa Milnera, a taj potez isplatio mu se vec u 64. minuti. Nakon što je švedski vratar Isaksson odlicno obranio udarac glavom Terryja iz neposredne blizine uslijedio je korner nakon kojega je Walcott šutirao sa 20-ak metara, lopta se odbila od jednog švedskog branica i prevarila Isakssona.

Pogoci u nastavku doprinijeli su rasplamsavanju igre, te su u posljednjih pola sata ucestale izgledne prigode na obje strane. Švedska je u razdoblju od 74. do 76. minute dva puta ozbiljno zaprijetila Hartu, ali Kallstrom je promašio sa 12-ak metara, dok je Ibrahimovicev udarac sa 20 metara Hart uspio odbiti.

Samo dvije minute potom Engleska je ponovno povela. Walcott je probio desno krilo, ubacio u peterac, a tamo se sjajno snašao Danny Welbeck i petom iz okreta s Mellbergom na ledima uspio poslati loptu u mrežu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter