Ukrajina: 5 aktivista poginulo, 300 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar.

"Danas, nakon ponoći, zabilježili smo pet poginulih i tristotinjak ranjenih", rekao je koordinator u medicinskom centru Oleg Musij za prooporbeni radio Hromadske. Kako navodi mrežna stranica Ukrajinske pravde, četvero od pet mrtvih je imalo prostrijelne rane.

Europska unija odmah je reagirala upozoravajući da će "razmotriti moguće akcije i posljedice" tih događanja na svoje odnose s Ukrajinom, dok je Washington najavio prve sankcije.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič primio je u srijedu trojicu oporbenih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali se susret završio bez ikakve izjave. Janukovič, u pratnji utjecajnog tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Andrija Kljujeva, primio je bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka, bivšeg boksačkog prvaka Vitalija Klička i ultranacionalista Olega Tjahnjiboka, reklo je predsjedništvo.

Kako je javila agencija Reuters, oporbeni čelnici kasnije su kazali da nije bilo konkretnih rezultata njihovih razgovora s Janukovičem. Kličko je tisućama prosvjednika na Trgu neovisnosti rekao da Janukovič nije dao pozitivan odgovor na njihove zahtjeve. "Danas nas planiraju rastjerati s Maidana", rekao je Kličko. "Moramo učiniti sve kako bi ih zaustavili", rekao je, tražeći od ljudi da ostanu i brane trg. "Sutra, ako predsjednik ne odgovori.. prijeći ćemo u ofenzivu", dodao je. Zatočena bivša premijerka Julija Timošenko kazala je u poruci putem svojih bližnjih da je Janukovič "prestao biti predsjednik i postao je ubojica". (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter