Ukrajina: 26 poginulih u sukobima u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je u srijedu da pokreće "antiterorističku operaciju" u zemlji, nakon porasta nasilja u kojem je u Kijevu poginulo najmanje 26 osoba.

"Ekstremsitičke i radikalne skupine prijete životima milijuna Ukrajinaca", tvrdi SBU u priopćenju. "U tom kontekstu, služba sigurnosti i antiteroristički centar Ukrajine su u srijedu odlučili pokrenuti antiterorističku operaciju na ukrajinskom teritoriju", dodao je.

"Danas smo svjedoci požara, ubojstava, otmica, zastrašivanja s zločinačkim svrhama, uz uporabu vatrenog oružja", kae SBU. "Više od 1.500 komada vatrenog oružja i 100.000 komada streljiva je od utorka u rukama zločinaca", tvrdi isti izvor.

Ukrajina je sada suočena s konkretnim terorističkim djelima, ocijenila je SBU.

U žestokim sukobima u utorak u Kijevu između oporbenih prosvjednika i policajaca poginulo je 26 osoba, što je navelo Europu za povisi ton i zaprijeti sankcijama odgovornima za represiju.

Sukobi u Kijevu

Ukrajinski prosvjednici u srijedu su se ujutro ponovno slili na središnji kijevski trg i pripremaju se za novi sukob s policijom, nakon što je u utorak, u najkrvavijem danu otkako je Ukrajina stekla neovisnost od SSSR-a, u njihovu okršaju poginulo najmanje 25 ljudi.

Nakon nekoliko sati sukoba i dva policijska naleta, u utorak navečer i u noći na srijedu, snage sigurnosti uspjele su osvojiti oko trećinu Trga neovisnosti, na kojem su se prosvjednici utaborili prije nekoliko mjeseci i počeli danonoćne prosvjede protiv vlasti Viktora Janukoviča, prenosi BBC.

Majdan nalikuje na ratnu zonu, javljaju agencije. Posvuda je krš i lom, a s nekoliko se lokacija uzdiže gust, crni dim. Policija uništava šatore prosvjednika na istočnoj strani trga. Prosvjednici, međutim, prilaze trgu s druge strane i pripremaju se na novi okršaj s policijom, javlja Reuters. Na strani trga koji je još pod kontrolom prosvjednika svećenici predvode molitve, a mladi oporbenjaci stavljaju si štitnike za koljena i laktove, kako bi ublažili udarce policijskih palica, i pripremaju molotovljeve koktele za napad. Pijucima razbijaju pločnike i vade kamene kocke koje također namjeravaju koristiti kao projektile.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu ujutro da je najmanje 25 ljudi izgubilo život u sukobima u utorak. Među njima je devet policajaca. Hospitalizirana je 241 osoba, među kojima 79 policajaca i pet novinara, dodalo je ministarstvo. Deseci ozlijeđenih u teškom su stanju.

Nekoliko prosvjednika s kojima su razgovarali novinari Reutersa kažu da se neće povući s Majdana do konačne pobjede.

Ubijen novinar

Novinara ukrajinskog dnevnika Vesti ubile su u noći na srijedu maskirane osobe u središtu Kijeva, blizu Trga neovisnosti na kojemu se odvijaju neredi neviđenih razmjera, objavio je njegov poslodavac. Ukupni broj poginulih u sukobima i dalje raste.

Vjačeslav Veremij odlazio je s posla kući taksijem kad su nepoznate osobe bacile molotovljeve koktele na vozilo, zaustavljeno vatrom, izvukle ga iz vozila i počele ga tući, objavio je besplatni dnevnik na internetskoj stranici.

Ranjen je u trbuh te je preminuo u bolnici nakon višesatne operacije, dodaje dnevnik na ruskom jeziku, blizak ukrajinskoj vlasti. Vesti su navele da je njihov novinar već ozlijeđen krajem siječnja u sukobima policije i prosvjednika u Ulici Gruševski. Tada je djelomično izgubio vid.

Janukovič pozvao oporbu da se odvoji od radikala

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u srijedu vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima "drukčije razgovarati", javio je Reuters.

Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe kazao da su "prešli crtu" kada su svoje pristaše pozvali da donese oružje na demonstracije na središnjem trgu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Predsjednik je te ljude nazvao "kriminalcima", rekavši da će se s pravdom suočiti na sudu.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je rekao da je napustio sastanak u utorak navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen.

Prosvjednici su, po tvrdnjama lokalnih medija, zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje.

EU: Moguće sankcije protiv odgovornih za represiju u Ukrajini

Europska unija razmotrit će uvođenje sankcije protiv odgovornih za represiju u Ukrajini, priopćila je u srijedu visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ashton je za četvrtak sazvala sastanak veleposlanika EU-a zaduženih za sigurnost tijekom kojeg "će se razmotriti sve opcije, uključujući i sankcije protiv odgovornih za represiju i kršenje ljudskih prava".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je nadu da će se "članice EU-a složiti oko hitnosti donošenja mjera protiv odgovornih za nasilje i pretjeranu uporabu sile". "Jasno smo dali do znanja da će EU odgovoriti na svako pogoršavanje stanja na terenu", dodao je.

EU je podijeljen oko pitanja sankcija, podsjetio je šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

"EU nije jedinstven jer više zemalja koje su susjedi Ukrajini ne žele uvođenje sankcija i tvrde da postoji rizik da režim još više postroži odnos prema oporbi", istaknuo je Reynders. (Hina/AFP/Reuters, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter