Ukradite iz susjedovog ideju za svoj vrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake se godine u malom mediteranskom turistickom mjestu Cerviji nedaleko od Riminija održava cvjetna manifestacija «Citta' in fiore». Cerviju od Milano Marittime dijeli samo uski kanal koji s jedne strane, milanske, ostavlja brojne privatne hotele, a s druge pitoreskno mjestašce, Cerviju. Na svega nekoliko kilometara pješcane plaže nanizalo se mnoštvo hotela koji cak ni u ovo predsezonsko vrijeme ne zjape prazni. Dapace, mjesto je živo i odiše turizmom iako je tek svibanj. Sve su trgovine otvorene do kasno u noc, ljudi zaposleni u ugostiteljstvu i pretjerano su ljubazni i na usluzi. More nije ni izbliza tako lijepo kao naše, no imaju jedinstveni proizvod zbog kojega milijuni turista svake godine napuštaju svoja stalna mjesta boravka da bi se okupali u muljevitom moru, a velika vecina i u bazenima u sklopu hotela. Osim svega navedenog, vrijedi ovamo doci i zbog prekrasno uredenih parkovnih površina koje se svake godine, vec 47 zaredom, tradicionalno ureduju na poseban nacin. Zamisao je fantasticna, realizacija jednostavna. Svaka od zemalja sudionica predstavlja se s jednim ili više gradova koji svojim projektom posjetiteljima Cervije i Milano Marittime opisuju svu ljepotu domicilne zemlje. Buduci da se tu svakoga ljeta izmijene na tisuce posjetitelja, nepotrebno je velicati efekt koji takav nacin reklamiranja ima.Parkovne površine mjesta koje se ureduju nalaze se na glavnim prometnicama i predstavljaju žile kucavice ovih gradica. Neminovno je da svaki posjetitelj prode bar jednom za svoga boravka kraj svake od tih instalacija, automobilom, pješice ili biciklom, koji je jako popularan u ovom dijelu Italije. Nije ni cudo kada nema bojazni od uzbrdica i nizbrdica pa nije rijetkost vidjeti na biciklima ni postarije gospode, savršeno dotjerane.

Buduci da je promet uglavnom reguliran kružnim tokovima, primijetit cete vozace kako pogleda uprtih u zelenu površinu naprave i po dva kruga oko njih da bi se nadivili pojedinom uratku. Radi se o zemljama i gradovima sa samog sjevera Europe (npr. Helsinki) pa do njenog krajnjeg juga (Grcka i Albanija) stoga oduševljava raznolikost ideja i nacina realizacije sve do odabira sadnog materijala. Netko ce se odluciti za složeniju varijantu s mnoštvom detalja, dok ce drugi predstaviti jednostavna rješenja po principu manje je više. Svaki od tih izvodaca može donijeti dio price iz svoga kraja cime se dobiva na autenticnosti. S druge strane, olakšava se i izvodenje jer imaju mogucnost prije samog dolaska složiti sporedne elemente prema glavnom detalju. Ostalo je vec stvar prilagodbe danoj lokaciji i biljnom materijalu koji se zatekne na terenu. Puno se može nauciti gledajuci sva ta hortikulturna djela. O tome kako spojiti pojedine boje ljetnica da od njih dobijete maksimum, koju biljku kombinirati s kojom za potpuni doživljaj, a možete ukrasti i poneku ideju koju cete primijeniti u vlastitom vrtu. Naime, neka od tih rješenja zahtijevaju vece površine te znatnu umješnost majstora vrtlara. Druga su, pak, jednostavna te su upravo zato posebna. U svakom slucaju pažljivi promatrac uspjet ce izdvojiti iz mnoštva detalja onaj koji ce se savršeno uklopiti u njegov vrt.
Svaka ce izvedba na bar nekoliko trenutaka privuci pažnju i oteti komentar, pozitivan ili ne, ovisno o ukusu i afinitetima promatraca. Nekoliko cvatucih grmova, omanja skulptura i dva-tri zanimljiva kamena zgodan su detalj u svakom vrtu bez obzira na njegovu velicinu. Šarmantna pergola opletena ružama penjacicama, mirisnim jasminumom ili šarenolisnim bršljanom dat ce notu šarma svakom vrtu. Sjenica ili skrivena klupa u grmlju izgledat ce tajanstveno u sjeni mirisnih nježnoljubicastih grozdova glicinije, a starinska šterna dovoljno je jak element da može zauzimati centralno mjesto u vrtu bez dodatnih elemenata.
Pula se ove godine predstavila velikom fotografijom Arene izradenom na plastificiranom platnu u vidu triptiha oko koje je simbolicno vezana kravata kao uspomena na manifestaciju izvedenu 2006. godine u Puli, koja je našla mjesto i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Ovom prilikom je kravata izvedena s pomocu tisucu sadnica crvenih begonija, a slicna instalacija postavljena je i u Puli na Velom Vrhu. Prve je godine Pula predstavljena stiliziranom filmskom vrpcom kao podsjetnik na preko pola stoljeca pulskog festivala, a prošle stiliziranim cvjetnim zvoncicem s tri prašnika koja simboliziraju tri tisuce godina postojanja grada.
Buduci da slika govori više od tisuce rijeci, odlucila sam vam pomocu fotografija prezentirati svu raskoš parkovnih površina ovih malih mediteranskih mjesta. Svakako da bi doživljaj uživo bio daleko jaci, stoga vam preporucujem izlet u Rimini. Ranijih je godina na relaciji Pula - Rimini tijekom ljetnih mjeseci vozio katamaran koji je omogucavao jednodnevne i dvodnevne posjete tamošnjoj rivijeri. To je vrlo prakticna varijanta buduci da je sedmosatni put automobilom prilicno dug i zamoran, posebno u ljetnim mjesecima kada vladaju gužve i vrucina. Ako to bude slucaj i ove godine, vjerujte da ce vam to putovanje ostati u ugodnom sjecanju te da cete svježim idejama oplemeniti svoj vrt. Stoga, put pod noge i fotoaparat u džep, sve s ciljem uljepšavanja vašeg životnog prostora.


Podijeli: Facebook Twiter