Ukradeno pet odličja Jovanke Broz iz Kuće cvijeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beogradska policija i uprava Muzeja historije Jugoslavije potvrdili su u srijedu da je iz spomen sobe u Kući cvijeća ukradeno pet odličja Jovanke Broz, koja je u subotu pokopana u ovom mauzolejskom kompleksu, pored grobnice svog supruga Josipa Broza Tita.

Prema dosadašnjim saznanjima, nestao je, među ostalim, i Orden za hrabrost, koji je Jovanka Broz dobila kao major JNA i nositeljica Partizanske spomenice 1941. godine. Odlikovanja su, po svemu sudeći, nestala nakon ceremonije pokopa u subotu 26. listopada, a krađa je otkrivena kad su članovi obitelji došli u Muzej preuzeti odličja koja su bila izložena uz odar Jovanke Broz ispred Kuće cvijeća na dana pokopa, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije.

Prema prvim saznanjima beogradskog "Blica" koji se pozvao na članove obitelji, uočeno je da nedostaje jedno odličje - Orden za hrabrost. Međutim, u Ministarstvu unutarnjih poslova i Muzeju historije Jugoslavije kasnije je potvrđeno da je prijavljena krađa pet odličja.

Dužnosnici Muzeja historije Jugoslavije potvrdili su da je policiji podnesena kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja i da još nije precizno utvrđeno kad i kako su odličja ukradena. Krađa je, zapravo, otkrivena u utorak oko 10.45 sati pa se pretpostavlja da su odličja ukradena u razdoblju u od subote u 14 sati nakon što je Jovanka Broz pokopana u Kući cvijeća, do utorka prijepodne.

Jovanka Broz preminula je u 89. godini i pokopana je, po svojoj želji, u Kući cvijeća, memorijalnom kompleksu Muzeja historije Jugoslavije, gdje od 1980. godine počiva i njezin suprug, doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter