Ukradeni posmrtni ostaci Mikea Bongiorna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc na mjesnom groblju malog mjesta Arona na obalama jezera Lago Maggiore nepoznate osobe ukrale su lijes s posmrtnim ostacima poznatog talijanskog TV voditelja Mikea Bongiorna koji je umro 8. rujna 2009. godine u 85. godini života.

Trenutno nije poznato tko je i zašto oskvrnuo grob popularnog voditelja. Zna se da na podrucju tog jezera djeluju pristaše satanistickih obreda pa je moguce da je slucaj povezan sa cijelim nizom nocnih prepada u mala groblja oko jezera koji se ponavljaju u zadnjih deset godina. S druge strane slijedi se trag za sad nepoznatih kriminalaca koji su ukrali lijes s namjerom iznudivanja otkupnine no, do sad nitko se nije javio na telefon obitelji Bongiorno.

Slican se slucaj dogodio deset godina ranije, odnosno 2001. godine kada je iz groblja malog mjesta Meana na obali istog jezera ukraden lijes s posmrtnim ostacima Enrica Cuccije (Enrico Cuccia je umro godinu dana ranije) jedan od najpoznatijih i najmocnijih talijanskih bankara. Tada je grupa mladica izvršila prepad da bi od obitelji iznudila otkupninu od 7,5 milijardi tadašnjih lira. Lijes je pronaden dva tjedna kasnije i svi su clanovi bande uhiceni.

Inace, oskrnavljenje grobova poznatih likova, odnosno krada lijesa proširena je pojava. Prvi eklatantni slucaj dogodio se u Italiji 23 travnja 1946. godine kada je grupa neofašista iz groblja Musocco u predgradu Milana odnijela posmrtne ostatke Benita Mussolinija koji je sa Clarettom Petacci strijeljan 28 travnja 1945. godine.

Duce je pokopan na grobnom polju pod brojem 384 bez ikakvih naznaka. Tijelo talijanskog diktatora ostat ce sakriven u Parmi i tek 1956. godine bit ce smješten u obiteljskom grobu u rodnom gradu Predappio. Kada su diktatori u pitanju valja podsjetiti na slucaj argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona koji je umro 1974. godine.

U lipnju 1987. godine oskrnavljen je lijes i ukradene su ruke osnivaca peronistickog pokreta za koje je zatražena otkupnina od osam milijuna dolara. 12. ožujka 1978. godine iz groblja švicarskog mjesta Corsier Sur Vevey ukradeni su posmrtni ostaci velikog Charlija Chaplina, lopovi su tražili otkupninu od 600.000 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter