Ukoliko letovi ne stanu, pokrećemo referendum

Istarski laburisti stali su na stranu građana koji negoduju protiv učestalih trenažnih letova
Istarski laburisti stali su na stranu građana koji negoduju protiv učestalih trenažnih letova

Istarski laburisti, županijski vijećnik Mario Radešić, dopredsjednik stranke i predsjednik pulskog ogranka Damir Ilić, te tajnica stranke Andreja Kolarić Vodopia na konferenciji za novinare u utorak su upozorili kako stanovnici Istre, osobito Pule i okolnih mjesta, već godinama negoduju zbog svakodnevnih trenažnih letova koji se tijekom cijele godine odvijaju u pulskoj Zračnoj luci, bez da pritom imaju ikakve podatke i analize o tome kako takvo učestalo prelijetanje u konačnici utječe na njihovo zdravlje.

- Upravo zbog dugogodišnjeg protivljenja građana koji su nebrojeno puta iskazali svoje nezadovoljstvo trenažnim letovima iznad njihovih glava, odlučili smo stati uz sumještane u njihovom opravdanom revoltu. Dok se te iste građane oporezuje zbog emisije CO2, uvode drakonske kazne za pušenje, a sve u interesu zdravog okoliša, istovremeno se ne poduzima ništa kako bi ih se stanovnike zaštitilo od učestalog uznemiravanja bukom ali i emisija avio-motora, čime se zaprašuju oni ali voćnjaci i vrtovi te nanosi šteta zdravlju, naveo je Radešić.

Kako su naveli, nedopustivo je da zrakoplovi nadlijeću nad krovovima kuća u ciklusima od svakih 15 minuta i to tijekom cijelog dana, upozoravajući na činjenicu da je Istra regija koja kontinuirano propagira održivi razvoj, zdrav okoliš i ekološki uzgoj hrane, a i turizam koji se sve više oslanja na ekološke principe održivosti pa je ovako ugovaranje trenažnih letova za šaku kuna kontradiktorno i štetno po Istru koja se želi postati "zelena regija". 

Na kraju su naveli kako će od suvlasnika Zračne luke Pula -Republika Hrvatska s 55 posto i lokalna samouprava s 45 posto, od čega Istarska županija ima 15 posto, Grad Pula osam, Poreč 15, Labin tri, a Pazin i Buje po jedan posto - zatražiti da se trenažni letovi ukinu, a ukoliko do toga ne dođe pokrenut će referendum protiv trenažnih letova u zračnoj luci Pula. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter