Uknjižili stan i bez energetskog certifikata

Nekretnine manje od 50 kvadrata ne trebaju imati energetski certifikat (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Nekretnine manje od 50 kvadrata ne trebaju imati energetski certifikat (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju svatko tko želi prodati nekretninu veću od 50 kvadrata mora prije toga ishodovati energetski certifikat (EC). Po naputku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, certifikat za stanove ne smije biti skuplji od 2.700 kuna, a dokument je važeći 10 godina. Rok za certificiranje stanova za iznajmljivanje produljen je na 1. siječnja 2016. godine.

Nova obveza mogla bi, ako je suditi po reakciji nekih agenata za prodaju nekretnina, rezultirati još većim padom ionako zamrlog tržišta nekretninama. Zbog nedorečenih propisa, vlasnici nekih agencija još nisu sigurni smiju li uopće oglašavati stanove bez certifikata. Dane Drakula, vlasnik pulske agencije za nekretnine, kaže da je povukao čak 200 oglasa za nekretnine s web-oglasnika jer strahuje od drastičnih kazni.  

- Da sam oglasio nekretnine bez EC-a, kao pravna osoba ušao bih u "procjep odgovornosti". Naime, u uputama piše da kazne za agencije nisu propisane. No, ne znamo ni kako će se inspektorat odnositi prema nama. Ne znam smijem li oglašavati i nitko mi na to, od pravnika pa do predsjednika RH, nije odgovorio, kaže Drakula. Kaže da se savjetovao s drugim oglašivačima te da se drugi nisu povukli poput njega.

Oriano Ricchiuto, suvlasnik pulske agencije za prodaju nekretnina Immobilia, nije povukao oglase. Kaže da se za sada nekretnine i nakon 1. srpnja mogu prodati i upisati u zemljišne knjige i bez EC-a. Imali su nekoliko uknjižbi i nisu im stvarali probleme na sudu.

- Uplašili smo se, jer smo imali dosta predmeta koji čekaju na upis. Tu bi nastala zavrzlama i na sudu pa pretpostavljam da su zato odlučili popustiti, jer je ranije bilo govora da neće biti upisa bez certifikata. Nas kupac nije nikad pitao za certifikat. No, agencije moraju zahtijevati EC.

Sve zgrade koje su građene prije četiri godine do danas imaju EC, jer ne mogu dobiti uporabnu. Certifikat nema nikakve veze s prijenosom prava vlasništva, već služi za formiranje cijene. Puno je vlasnika koji zbog dugova prodaju nekretninu, a otkud im još novac i za certifikat, pita Ricchiuto. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter