Uklonjeni neprimjereni ukrasi s oltara, ostaje još crveni tepih

But u vinu od mirte (M. SARDELIN)
But u vinu od mirte (M. SARDELIN)

Reakcije stručne javnosti, konzervatora te dijela vjernika proizvela su, srećom, pozitivan učinak - jučer na oltaru znamenite Eufrazijeve bazilike više nije bilo neprimjerenih drvenih elemenata koji su, prema procjeni stručnjaka, kulturno devastirali taj vrijedan svjetski spomenik pod zaštitom UNESCO-a. Upravo kao što je prekjučer poslijepodne, nakon naših upita, i bilo najavljeno iz ureda Porečke i Pulske biskupije. Osim što je pulski Konzervatorski ured na poziv građana obavio očevid na terenu i o tome obavijestio sve instance, pa i samu ministricu kulture, posljednjih su dana društvene mreže jednostavno "gorjele".

Neslužbeno saznajemo da je prekjučer poslijepodne održan sastanak stručnjaka i vodstva Biskupije na kojem je biskup Dražen Kutleša osobno naložio promptno uklanjanje suvišnih drvenih konstrukcija s oltara bazilike, ljepotice koja je od 1997. godine upisana na popis UNESCO-a kao zaštićena svjetska kulturna baština. I upravo zbog te iznimne vrijednosti u tom se prostoru ništa ne smije raditi bez suglasnosti stručnjaka!

"Šareni" ukrasi

Sami smo se jučer uvjerili da su - osim velikog crvenog tepiha - zaista maknuti neprimjereni "šareni" ukrasi, neobarokni drveni paravani kojima su bile pokrivene renesansna oltarna pala i biskupska katedra koju je dao sagraditi biskup Eufrazije sredinom 6. stoljeća i koja zajedno s pripadajućom klupom za kler predstavlja jedini u potpunosti sačuvani primjer ove vrste liturgijske opreme na svijetu koji je još uvijek u funkciji. Prekriven je bio i jedan od najznačajnijih renesansnih elemenata u Hrvatskoj - antependij, odnosno ukrasni zastor s izvezenim likovima na prednjem dijelu oltara. Sad je antependij ponovno vidljiv u svom izvornom obliku, na sreću turista koji su jučer u velikom broju i s poštovanjem posjetili baziliku i fotografirali ju.

Ukloniti još treba spomenuti tepih neprimjerene i agresivne crvene boje kojim su pokriveni nadgrobni spomenici. No, za to će trebati malo veći zahvat, kazao nam je jučer porečki konzervator i jedan od najboljih poznavatelja Eufrazijane Ivan Matejčić, istaknuvši da je vrlo zadovoljan što su neprimjereni elementi odmah uklonjeni. I to bez nekih administrativnih poteza i rješenja - nego pravilnom reakcijom građana i stručnjaka, ali i promptnim odgovorom Biskupije.

Znak nepoštovanja

- Tepih je ondje već godinu dana i konzervatori su već reagirali i tražili uklanjanje. No, zalijepljen je, treba pri skidanju paziti da se ne ošteti mramor. I taj potpuno estetski neprihvatljiv tepih predstavlja ozbiljnu nagrdu prostora i također je znak nepoštivanja starina. Ispod njega ostala su i pomična okna koja se povremeno trebaju otvarati da bi se kontroliralo stanje mozaika, komentirao je Matejčić koji je uvjeren da će se i to sigurno ubrzo riješiti na zadovoljstvo svih.

- Sreća da je dobro završilo, vidimo opet koja je snaga medija i društvenih mreža. Kulturna javnost i građani pokazali su velik interes i brigu, što je u ovoj priči jako važno. Ovo nam je svima dobra škola i nadam se da će svi iz toga nešto naučiti, zaključuje Matejčić.

Prekjučer nam je ravnateljica pulskog Konzervatorskog odjela Lorella Limoncin Toth, koja je zbog ovih neprimjerenih zahvata bila vrlo začuđena, kazala da će ponovno poslati djelatnicu na teren da obavi očevid. Veseli ju da je Crkva odmah uklonila dio neprimjerenih ukrasa, postavljenih bez znanja konzervatora. Pitali smo je što će biti s najavljenom prijavom nadležnoj inspekciji Ministarstva kulture?

- Ne želimo nikoga kazniti, niti nam je to namjera, već želimo riješiti problem. Nije cilj nastaviti postupak, obustavit ćemo ga kad utvrdimo novo činjenično stanje, kazala je Limoncin Toth. Dodala je da je crveni tepih neprimjeren i da su već razgovarali s Biskupijom da ga se ukloni. (Tanja KOCIJANČIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter