Uklonjeni ilegalni stolovi ubrzo vraceni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo pola sata od pojavljivanja komunalnih redara i djelatnika gradskog Vlastitog pogona, u pratnji policije, ugostiteljske terase cetiriju lokala na javnim površinama umaške Nove obale povucene su iza "žute crte" - skracene sa 6,5 na 4,5 metara. Tako je danas rano ujutro, bez incidenata i uz zacudene poglede turista, provedena odluka Gradskog vijeca.

"Ne znamo zašto nam to rade! Mjesta i za prolaznike i za vlakic koji ove godine prolazi uz more, ispred naših objekata, ima sasvim dovoljno. Sad smo spali na samo dva reda stolova", ogorceno je rekao Valentin Gjini, vlasnik pizzerije Valentino.

"Krajem ožujka smo iz razgovora s drugim gradanima naculi da ce smanjivati terase. Nikakvu službenu obavijest o tome nismo dobili. Informaciju smo tražili u Gradu, ali su nas tamo prebacivali s jedne na drugu osobu. Na kraju su nam u komunalnom odjelu rekli da ce nam dozvoliti 6,5 kvadrata, na koliko su komunalni redari kasnije i izmjerili terase. Pred približno mjesec i pol dana primio nas je gradonacelnik koji nam je rekao da ce o tome odluciti gradski vijecnici. Rezultat nam je bio poznat pocetkom kolovoza. Tek smo tada dobili rješenje za korištenje javne površine, koje inace stiže na proljece, ali istovremeno i rješenje o uklanjanju. Molili smo ih da stvari ostanu kakve jesu bar još ovih nekoliko dana, do kraja sezone, ali uzalud", ispricao je Huso Salkic, vlasnik pizzerija Sara i Ruben.

Zamjenik gradonacelnika Mauro Jurman kaže da je vijece najprije odlucilo da se na tom dijelu Nove obale javne površine za terase uopce ne dodijele.

"Osim što je naplacivanje gradskih obaveza tijekom godina cesto bilo problematicno, pri cemu ne tvrdim da su medu dužnicima i osobe s kojima ste razgovarali, obalni pojas kojim prolazi vlakic je tamo sužen i treba povesti racuna o sigurnosti njegovih putnika i prolaznika. Zgrada podignuta krajem 80-ih bila je predvidena za suvenirnice i trgovine, a ne ugostiteljske objekte", objašnjava.

"Kad su ugostitelji pocetkom sezone tražili dodatni red stolova, ponovno smo im nastojali izaci u susret. Na nalog Grada redari su izmjerili da bi im za to trebalo ukupno 5,7 metara, ali su vijecnici na takav prijedlog rekli ne. Žao mi je ljudi koji tamo rade, ali licemjerno je sad se žaliti na nešto s cime su vlasnici odavno bili upoznati i nastavili su ilegalno koristiti javne površine", istice. Dogradonacelnik je najavio i da ce istim ugostiteljima, ako to sami ne ucine, krajem ovog mjeseca biti uklonjene i nadstrešnice koje su samoinicijativno podigli na javnim površinama, na kojima mogu biti postavljeni iskljucivo stolovi i suncobrani.

Na koncu treba reci i da je vec danas komunalni redar utvrdio da su terase ponovno proširene i napravio zapisnik. "Tako cemo se s njima vjerojatno nadmudrivati do kraja sezone, ali iduce godine ti ugostitelji nece dobiti javne površine", zakljucuje Jurman.


Podijeli: Facebook Twiter