Uklonjena snimka Sanaderovog iskaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na internetu se pojavila 12-minutna snimka strogo povjerljivog iskaza koji je Ivo Sanader, prema datumu na snimci, 21. srpnja ove godine dao USKOK-u.

Snimku je na YouTube 27. studenoga postavio korisnik pod imenom RemetinecLIVE, a uklonjena je u cetvrtak navecer.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Slokovic pozvala je DORH da nešto poduzme da bi zaustavio curenje dokaza te objavljivanje ovakvih materijala. Slokovic je najavila i da ce o regularnosti sudenja bivšem premijeru odluciti medunarodni sud u Strasbourgu.

U povodu "dijela snimke koja je objavljena na internetskim portalima, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta priopcuje da ce od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalistickog istraživanja radi utvrdivanja tko je ucinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time pocinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz cl. 351. Kaznenog zakona", objavljeno je u cetvrtak na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

"Ujedno, putem medunarodne pravne pomoci zatražit cemo da se utvrdi tko je snimku objavio na YouTubeu", istice se u priopcenju.

Takoder se napominje "da je ured u niz navrata upozoravao na odredbu clanka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz cl. 351. KZ-a".

"Slijedom toga pozivamo sva sredstva javnog priopcavanja da uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje buduci da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguce cine kazneno djelo", navodi USKOK.

U priopcenju se podsjeca, slijedom ranijih priopcenja, da su, pored USKOK-a, "konkretni preslici i snimke iz ovog predmeta dostupni 20-rici okrivljenika i njihovim odvjetnickim timovima".

U objavljenom dijelu Sanaderove obrane bivši premijer optužio je bivšeg HDZ-ovog riznicara Mladena Barišica da je "izrekao monstruoznu laž da je meni dao novac". Za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, rekao je da ju je vidio tek jednom prilikom 2003. godine.


Podijeli: Facebook Twiter