Uklonjena ograda na Kamenjaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blokiran put prema plažama Kamenjaka situacija je s kojom su se jutros susreli brojni posjetitelji tog zašticenog podrucja u Premanturi. Naime, u noci sa srijede na cetvrtak Vanja Jurašin, vlasnik triju parcela kojima prolazi javni put, podignuo je mrežu na nekoliko željeznih stupova zabetoniranih u tlo i objesio natpis "Privatan posjed".

- Još u srijedu po danu sam postavio ogradu, no djelatnici Javne ustanove Kamenjak su je srušili. Odlucio sam da ce ograda biti tu ponovno u cetvrtak pa sam u jedan u noci s lampadinama, agregatom i uz pomoc brata ponovno podignuo ogradu i otišao doma. No, kad sam se iste noci vratio, bila je srušena, pa sam ju podignuo po treci put i ostao tu cijelu noc, a bit cu i cijeli dan jer ogradu bez sudskog naloga nece nitko rušiti, rekao nam je Jurašin.

No, oko 13 sati djelatnici javne ustanove Kamenjak su ogradu, po nalogu inspektorice Ministarstva kulture, uklonili bagerom.

Ovotjedna epizoda kulminacija je problema koji se zahuktao još prošlog ljeta kad je tražio da mu geodet tocno izmjeri parcele i uvidio da je put kojim se prolazi na njegovoj parceli. Opcina mu je tada obecala da ce izmjestiti put, no to se nije dogodilo i on se odlucio na radikalan potez.

Dok smo razgovarali s Jurašinom stvorila se kolona ispred ograde, turisti pitaju o cemu se radi, cak se i ne bune, vec izlaze iz auta i pješice odlaze do plaža. Unatoc tome što i vlasnicima ostalih privatnih parcela blokira put, oni koje smo tamo zatekli nisu su bunili jer smatraju da se preko privatnog ne može prolaziti i da Jurašina treba obeštetiti.

Na mjesto dogadaja je izašla i policija koju je Jurašin pozvao nakon što su mu bageri prvi put srušili ogradu. Napravljen je zapisnik, a  danas je policija intervenirala na poziv Javne ustanove. S obzirom na to da je dolaskom policije situacija ostala nepromijenjena, odluceno je da na teren izade inspektorica Ministarstva kulture, ne bi li se pronašlo rješenje za ovu blokadu koja je stvorila kolone vozila na Kamenjaku. (Tatjana GRBIC; snimio Saša MILJEVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter