Uklonjena ograda na graničnom prijelazu Batina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ograda koju je policija sinoć podizala na graničnom prijelazu Batina uklonjena je danas u poslijepodnevnim satima, javila je Hrvatska radio-televizija. Nikakvog objašnjenja o uklanjanju ograde nema, baš kao što ga nije bilo niti kad je ograda podizana.

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je službeno potvrdilo postavljanje »tehničkih prepreka« na graničnom prijelazu Batina, ali o uklanjanju istih još uvijek se ne oglašava.

- U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se, po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu«, izvijesti je danas MUP.

Mediji su pak zabilježili da je to prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od svojih susjednih država. Nije jasno jesu li od svoje namjere u MUP-u odustali ili je riječ o tehničkim poteškoćama pri gradnji barijere prema Srbiji.

Kako bilo, važno je napomenuti da Hrvatska ograde nije dizala niie u vrijeme najvećeg izbjegličkog vala, odnosno da su hrvatski dužnosnici uglavnom osuđivali dizanje ograde, kad je na istu ideju došla susjedna Slovenija. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter