Uklonjena dizalica koja je nagrdila Valkane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S glavnog mola pulskog kupališta Valkane danas je uklonjena dizalica koja je trebala proteklo ljeto obogatiti ponudu kupališta skokovima, tj. bungee jumpingom. Medutim, ta 34 metra visoka dizalica nikada nije bila u funkciji, samo je zauzimala vrijedan prostor.

Za razliku od montiranja 9. srpnja kada je cijeli posao izveden u dva sata, današnje uklanjanje dizalice potrajalo je od 8 ujutro do 13 sati. Djelatnici Luke Pula i Tehnomonta, od kojih je unajmljen vilicar i 120-tonska dizalica, imali su dosta muke.

Trebali su, kako saznajemo, uz pomoc labudice prebaciti 12 tona tešku dizalicu na pulsko groblje gdje bi poslužila za gradevinske radove proširenja groblja. Pokušavali su dizalicu prebaciti s mola do terena za odbojku na pijesku gdje ju je cekala veca dizalica. Prilikom namještanja na viljuškar, kran dizalice opasno je prijetio da ce pasti u more. Teret je potom prebacen na zelenu površinu Valkana, odakle je trebao biti prebacen na "labudicu". No, prva narucena labudica nije bila dovoljno velika.

Tanki betonski sloj šetnice Valkana nije izdržao ove manevre pa ce ga trebati sanirati, što ce još povecati troškove. Iako pompozno najavljena kao novost u pulskoj turistickoj ponudi, birokracija nije dozvolila uporabu za skokove, o cemu smo pisali proteklog ljeta. Par dana djeca su se penjala po "spuštenoj" dizalici, no, ubrzo je adekvatno ogradena cime joj je onemogucen pristup. No, bespotrebno je nagrdila mol Valkana.

Od okupljenih gradana na Valkanama saznali smo da identicna takva dizalica uredno ispunjava sve uvjete u Medulinu gdje su dobivene sve dozvole i ljetos je bila u funkciji. (G. ROJNIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter