Uklonjena bazna stanica u Carlijevoj ulici

Prosvjed stanara Carlijeve ulice u rujnu (Arhiva)
Prosvjed stanara Carlijeve ulice u rujnu (Arhiva)

Na temelju prijave stanara građevinskoj inspekciji, a zbog nepostojanja građevinske dozvole, u četvrtak su djelatnici teleoperatera ukinuli antenske instalacije bazne stanice na krovu obiteljske kuće u Carlijevoj ulici. Naime, stanari okolnih obiteljskih kuća organizirano su se sredinom rujna prošle godine usprotivili postavljanju stanice strahujući od štetnog elektromagnetskog zračenja na zdravlje svih ostalih stanara, posebice zbog velikog broja djece.

Grad pomogao prosvjednicima

Iako Grad Pula nije nadležan nad postavljanjem elektroničke opreme i ima ograničene mogućnosti, od samog su se početka predstavnici Grada založili da bi se situacija pozitivno riješila te je i pulski gradonačelnik Boris Miletić održao nekoliko sastanaka s predstavnicima stanara na kojima je istaknuo da je zdravlje građana na prvom mjestu. Tom je prilikom Miletić istaknuo i da je ova situacija još jedan primjer koji pokazuje sve nedostatke centraliziranog sustava upravljanja i neophodnosti decentralizacije države. "Da su ovlasti na lokalnoj razini, siguran sam da bi si ova situacija odavno već riješila", istaknuo je tada Miletić.

Podsjećamo, nedavnim inspekcijskim pregledom stambene zgrade po prijavi građana, na koju je postavljena elektronička oprema utvrđeno je da on nije izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom te je investitor, odnosno teleoperater trebao ishoditi građevinsku dozvolu za gradnju. Zbog toga je u četvrtak poslijepodne tu opremu i uklonio.

Međutim, kako ističu stanari, okupljeni u društvu pod nazivom "Zdravo naselje Nova Veruda - Veruda Porat", iako su djelatnici VIPNETa uklonili postavljene instalacije, prosvjedi su, kažu, i dalje u tijeku dok ugovor između susjeda i VIPNETa ne bude raskinut.

Prosvjed se nastavlja

"Ovim se putem zahvaljujemo gradonačelniku Borisu Miletiću na velikoj potpori, a također i Robertu Cveku i Eleni Puh Belci, Nensi Krupi, Dušanu Cvetanoviću, kao i saborskom zastupniku Miru Bulju. Najavljujemo pojačan angažman na polju prilagodbe zakonskih regulativa realnim potrebama građana Republike Hrvatske svim zakonskim sredstvima i aparatima", piše u priopćenju kojeg je u ime Zdravog naselja potpisao tajnik Društva Branko Kovač-Vujčić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter