Uklonjen rad klesara Putinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo kada se o našima šternama više nego ikada piše i pjeva, s jedne je ovih dana uklonjeno kameno grlo i smješteno u privremeno spremište. Nalogom Konzervatorskog odjela u Puli s Placa u Gracišcu uklonjeno je masivno kameno grlo cisterne koje je isklesao i svom gradicu darovao klesar Antonio Putinja.

Na Placu od davnina postoji cisterna, a 2009. je nad njen šaht postavljeno grlo kao dio scenografije živih jaslica. Buduci da žive jaslice u Gracišcu osim prikazanja Isusova rodenja uprizoruju i starinski nacin života, na cisterni s grlom prikazivalo se vadenje vode, prelijevanje u brente i gonjenje vode u brentama na magarcu do kuce.

Medutim, konzervatori smatraju da grlu cisterne uz crkvu Majke Bojže na Placu nije mjesto i zato su naredili da se ono ukloni i cisterna ponovo prekrije, moglo bi se reci sakrije, kamenom plocom.

Gracišce je jedini gradic srednjovjekovne urbane strukture u Istri koji nema istaknuto grlo cisterne na glavnom ili znacajnijem trgu. Stoga su se prije postavljanja, sada vec uklonjenog, grla nerijetki pitali kako se u prošlosti vodom snabdijevao zidinama opasan grad, smješten visoko na brdu.

Ni najstariji Gracišcani ne sjecaju se da je na Placu nekada bilo grlo kakve cisterne, a prema sjecanjima voda se u domove u brentama na magarcima gonila iz brojnih okolnih izvora, a ova s Placa služila je za napajanje stoke. No, to ne mora znaciti da u vremenima do kojih ne sežu sjecanja današnjih pokoljenja u samom Gracišcu nije bila uredena cisterna s vodom iz koje su se u davnini snabdijevali žitelji gradica, pogotovo u slucaju opsade ili neke nepogode.

Šteta što se nitko još nije pozabavio poviješcu vodoopskrbe Gracišca. Bila bi to zacijelo zanimljiva tema jer je vodoopskrba morala bila važan preduvjet da bi se na uzvisini višoj od 450 metara podiglo naselje. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter