Uklonimo zapreke, arhitektonske i mentalne

Gracijano Turčinović i Gracijela Matejčić s novim vozilom za invalida ( M. RIMANIĆ)
Gracijano Turčinović i Gracijela Matejčić s novim vozilom za invalida ( M. RIMANIĆ)

Predstavljanjem kombi vozila prilagođenog prijevozu osoba s invaliditetom te kraćim zabavnim programom Društvo tjelesnih invalida Pazin (DTI) obilježilo je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Gracijano Turčinović, predsjednik DTI-ja, podsjetio je da su Ujedinjeni narodi 1993. proglasili 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom i pozvali sve zemlje članice da taj dan obilježavaju s ciljem "postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu".

- Često nismo ni svjesni velikog broja osoba koje žive s invaliditetom i izazova s kojima se suočavaju. Procjenjuje se da 650 milijuna ljudi živi s invaliditetom ili oko 10 posto svjetske populacije, rekao je Turčinović.

Pazinski DTI djeluje već osam godina, a okuplja više od 110 članova iz raznih krajeva Pazinštine. U tom se razdoblju udruga uspjela izboriti za vlastite prostorije u kojima provodi vrijedne projekte kao što su "Rekreacijom do boljeg zdravlja" uz potporu Istarske županije te "Učim – stvaram - zdravo živim" i "Nika pobjeđuje" uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Od 2009., kada je počela akcija oko prikupljanja donacija za nabavu vozila, raznim je humanitarnim programima prikupljeno 160 tisuća kuna, 50 tisuća kuna darovali su Grad Pazin i susjedne mu općine, Županija je darovala 30 tisuća kuna, a ostatak su osigurali privatni donatori. (M. RIMANIĆ)

Fažana: Uskoro rampa na ulazu u crkvu

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Dan volontera, koji slijedi, obilježeni su danas u Fažani prijemom što ga je općinska načelnica Ada Damjanac za predstavnike Crvenog križa, lokalnog Caritasa te Udruge umirovljenika u kojoj rade brojni volonteri.

Na području fažanske općine, rekao je općinski vijećnik Timotej Pejin, živi 60 osoba s raznim oblicima invaliditeta. Najveća udruga koja ih okuplja je pulsko Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, čiji je predsjednik Aleksandar Pavlović također bio na prijemu.

Treba još raditi, istaknuo je Pejin, na pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom, boriti se s predrasudama okoline i omogućiti prava na informacije tim osobama. Općina Fažana je od svog osnutka socijalno osjetljiva, kaže, a pokazatelj toga je i što osobe s invaliditetom s propisanim oznakama na vozilima mogu besplatno parkirati na području cijele općine. Takvu je inicijativu pohvalio i Pavlović dodajući da će to pokušati uvesti u Puli. Pao je i prijedlog da se na crkvu sv. Kuzme i Damjana u Fažani postavi rampa za osobe s invaliditetom što je Damjanac prihvatila dodajući da će to u suradnji s Komunalcem uskoro biti realizirano. (P. LUKEŽ)

Labin: Uzorna skrb za osobe s posebnim potrebama

Na Svjetski dan osoba s invaliditetom gradonačelnik Tulio Demetlika i njegova zamjenica Eni Modrušan priredili su prijem za osobe s posebnim potrebama. Okupili su se predstavnici Udruge osoba s invaliditetom, Centra "Liče Faraguna", Centra za inkluziju i podršku u zajednici te HVIDR-e.

- Grad će kao i uvijek do sada imati sluha, razumijevanja i dobre volje za to da si svi zajedno olakšamo i uljepšamo život, kazao je Demetlika.

- Proteklih godina uklonili smo niz fizičkih barijera na koje ste nailazili, ali uklonili smo i one psihološke i pokazali da su osobe s posebnim potrebama važan dio našeg društva, istaknula je Modrušan.

Denis Dundara i Ramiz Durmić, predsjednik i tajnik Udruge, pohvalili su izvrsno suradnju s Gradom i potporu koju od njega dobivaju. Od krupnih ciljeva koje si je Udruga zacrtala preostalo je još samo uređenje pristupa moru na plaži Maslinica, čemu se nadaju u 2013. godini.

Njihovim pohvalama pridružili su se Elide Juričić ravnateljica Centra "Liče Faraguna" i Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju te  Ozren Catella, voditelj pulskog Centra za inkluziju i podršku u zajednici, koji je tom prilikom volonterima, važnim elementom u provođenju inkluzije, čestitao njihov dan, koji se obilježava sutra. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter