Ukinuto izvanredno stanje u Bangkoku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajlandska vlada objavila je u utorak ukidanje izvanrednog stanja u Bangkoku, s obzirom na pad broja prosvjednika, nadajući se da će tako vratiti turiste u glavni grad.

"Premijerka je potpisala opoziv izvanrednog stanja koji će stupiti na snagu od ponoći", nakon gotovo dva mjeseca izvanrednog stanja, izjavio je Suranand Vejjajiva, glavni tajnik premijerke Yingluck Shinawatra.

Radi se prije svega o tome da vlada želi razuvjeriti investitore i turiste koji su zadnjih mjeseci izbjegavali glavni grad zbog sukoba prosvjednika i policije.

"Postoje dva razloga: prvo, prosvjedi su se smirili i prosvjednici su na samo jednom mjestu. Potom, radi se o poboljšavanju gospodarskog ozračja, posebice u sektoru turizma", rekao je Suranand.

Izvanredno stanje bilo je na snazi u Bangkoku od 22. siječnja, dajući više ovlasti snagama sigurnosti. O njegovu uvođenju odlučeno je nakon nekoliko žestokih incidenata u kojima je poginulo devet osoba, većina ubijena u nejasnim okolnostima, a više stotina je ozlijeđeno.

No, zadnjih tjedana, usprkos zadržavanju kampova prosvjednika u Bangkoku, prosvjedi više nisu tako masovni. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter