Ukinuti dopunski ribolov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tražimo da se napravi nova strategija ribarstva - morskog i slatkovodnog, koja ce sadržavati ribarsku infrastrukturu (luke, iskrcajna mjesta, remontna brodogradilišta za ribarske brodove te mjesta prve prodaje za ribe i školjke) na nacin da bude obvezujuca u provodenju za sve strukture državne uprave, regionalne uprave i lokalne samouprave. Predlažemo da Vlada u najskorijem roku kroz svoja ministarstva osigura funkcioniranje iskrcajnih mjesta za ribu i rješavanje tog statusa u svim prostornim planovima odgovarajucih gradova i opcina - najvažniji su zakljucci usvojeni na kraju dvodnevnog Susreta hrvatskih ribara što je ove godine održan u Jakišnici na otoku Pagu.

Tradicionalnom skupu ribara-obrtnika, kojima se postupno prikljucuju i oni iz druge grupacije - Hrvatske gospodarske komore, ponudeno je više zanimljivih izlaganja, teme su bile razlicite, a sve izravno vezane uz ribare i njihovo poslovanje. Ribari su, kao i uvijek, u svojim istupima bili emotivni, govorili su o problemima što pritišcu njihovu djelatnost, s kojima se susrecu u svakodnevnom poslu. Posebno su se, a to takoder nije novost, okomili na dopunski ribolov koji, drugacije definiran i pod drugacijim uvjetima, ostaje i u novom zakonu o morskom ribarstvu. Žalili su se ribari na nelojalnu konkurenciju koju im prodajom ulova rade dopunski ribari. Usprkos rezolutnim istupima u kojima se tražilo brisanje dopunskog ribolova iz novog zakona, u zakljuccima susreta istaknut je pomirbeni stav.

"Prihvaca se institucija malog obalnog ribolova uz poštivanje socijalnog i starosnog cenzusa, ali uz uvjet da se riba iz malog obalnog ribolova ne smije prodavati. Takoder, tražimo da ova odredba stupi na snagu danom donošenja novog zakona", jedan je od zakljucaka.

Ribari su u diskusiji izražavali nezadovoljstvo propisima, posebno nekim odredbama buduceg zakona, govorili su o prevelikom administriranju, prelovu u pojedinim dijelovima Jadranskog mora. Burza ribe ne funkcionira jer dopunci i sportaši prodaju ribu restoranima, a za tradicionalni ribolov - to je formulacija iz jedne od verzija nacrta zakona - rekao je da je to isto kao da nekome u Gorskom kotaru dozvole sjecu šume za obiteljske potrebe, jer je to tradicija.Ribari su se takoder žalili na nezadovoljavajuci i nekorektan inspektorski nadzor na moru.

- Mene stalno kontroliraju jer znaju da imam uredne papire, to im je lakše nego se natezati s nekim za koga znaju da je u prekršaju, moglo se cuti s govornice.


Podijeli: Facebook Twiter