Ukinute carine - porastao poštanski promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od dana ulaska u Europsku uniju promet poštanskim pošiljkama između Hrvatske i drugih članica EU-a više ne podliježe carinskom nadzoru, što je Hrvatskoj pošti donijelo porast prometa do čak 80 posto za prispijeće paketa i oko 10 posto za pismovne pošiljke. Također, u porastu je, u odnosu na prošlu godinu, i otprema pismovnih i paketnih pošiljaka za oko 6 posto.

- Međunarodni poštanski promet u prispijeću značajan je zbog utjecaja e-trgovine. Premda ne vodimo zasebnu evidenciju prispijeća paketa i pisama prema pošiljateljima, generalno možemo reći da se bilježi porast prispijeća s eBay servisa, kažu u Hrvatskoj pošti.

Novost od 1. srpnja je i činjenica da se odsad pošiljke mogu predati zatvorene, nema posebnih zabrana glede njihova sadržaja, osim dakako onih zabranjenih Zakonom o poštanskim uslugama.

S istim datumom stupio je na snagu i novi cjenik poštanskih usluga u međunarodnom prometu, kojim su redefinirane zone dostave, a cijene su usklađene s realnim troškovima prijenosa pošiljaka u međunarodnom prometu.

- Bez obzira na ulazak Hrvatske u EU, poštanski promet sa državama EU i nadalje je ostao međunarodni promet i cijene poštanskih usluga su bazirane na stvarnim troškovima koji se nisu smanjili zbog hrvatskog članstva, tako da je poštarina za međunarodne pošiljke tek neznatno korigirana. Neke usluge jesu poskupile, dok su neke pošiljke većih stopa masa za mnoga područja povoljnija, objašnjava HP. (K. TADIJIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter