Ukinuta subvencija prijevoza za prigradske učenike

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Djeca prigradskih naselja koja putuju autobusima Pulaprometa do pulskih osnovnih škola, od čega su, primjerice, Veli Vrh, Kaštanjer i Giuseppina Martinuzzi to objavili na svojim web stranicama, od 1. siječnja trebat će plaćati 140 kuna mjesečnu kartu. Grad Pula, naime, prestao je sufinancirati učeničke karte, a kao razlog takve odluke navodi se nedostatak sredstava u gradskoj blagajni.

Mjesečno 140 kuna

- Ostvarivanje prava na besplatnu prijevoznu kartu učenicima iz okolnih mjesta bila je dobra volja Grada Pule, odnosno, nije ju bio dužan financirati. Postoji državni standard prema kojem se financiraju karte za učenike nižih razreda kojima je mjesto prebivališta udaljeno više od tri kilometara od škole, odnosno pet kilometara za učenike viših razreda. Besplatni prijevoz plaćao se iznad tih standarda jer se ovdje radi o manjoj udaljenosti od predviđene za financiranje na kojem se nalazi, primjerice, područje Štinjana, kaže ravnateljica OŠ Veli Vrh Karmen Kranjec.

Dogradonačelnica Elena Puh Belci kaže da je Grad do sada financirao autobusni prijevoz učenika iznad državnog standarda koji do škole putuju manje od dva kilometra za više razrede i manje od jedan kilometar za niže razreda.

- Jedini razlog što smo do sada to financirali bio je taj što smo imali proračunske mogućnost zadovoljiti takvu potrebu. Ukidanje financiranja karata odluka je Gradskog vijeća u okviru usvajanja proračuna Grada Pule za 2015. godinu. Grad će, kao i do sada, financirati prijevoz učenika temeljem zakonskih odredbi, no kako smo ostali bez dosadašnje razine prihoda temeljem nove porezne reforme nismo mogli zadržati dosadašnjih postignuti standard u dijelu koji se tiče prijevoza učenika iznad standarda, zaključila je Puh Belci.

Po bonamenat u Pulapromet

Roditelje djece "putnika" trebaju doći u sjedište Pulaprometa i reći ime djeteta, budući da sliku, potvrdu škole i ostale podatke ondje već imaju. Iz Pulaprometa najavljuju da prvi tjedan drugog polugodišta neće stvarati probleme ne budu li učenici imali bonamenat. Kartu je potrebno nadopunjavati, odnosno produživati za svaki naredni mjesec, a poželjno je to učiniti u zadnjem tjednu tekućeg. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter