Ukinuta socijalna pomoć za 7.000 "uljeza"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo socijalne politike i mladih dosad je, kako doznajemo, iz sustava socijalne pomoći izbacilo gotovo 7.000 osoba koje su primale socijalnu pomoć a na nju nisu imale pravo, čime će se uštedjeti oko 45 milijuna kuna godišnje.

U Ministarstvu, zasad još neslužbeno, najavljuju da će se s prvim danom iduće godine svi njihovi centri za socijalnu skrb, međusobno već umreženi, moći povezati i s drugim institucijama - policijom, poreznom upravom, gruntovnicama i tako redom - te preko OIB-a svakog korisnika socijalne pomoći, ili onog koji to tek treba postati, provjeravati njegovo prihodovno i imovinsko stanje.

Na taj će način iz sustava socijalne pomoći, vjeruje se, biti izbačeno i do 20 posto "uljeza" koji neopravdano primaju socijalnu pomoć, od njih ukupno 115.000, koliko ih je sada u sustavu. Oko sedam tisuća već otkrivenih detektirano je, u najvećem broju slučajeva, samo pregledom dokumentacije na temelju koje su status stekli, bez povezivanja preko OIB-a, pri čemu su otkriveni, primjerice, umrli prije više od godinu dana koji i dalje primaju socijalnu pomoć, oni s visokim mirovinama iz inozemstva, vlasnici brodica, jahti, skupih automobila, više stanova, i tako redom.

Već sada, kako doznajemo, međusobno umreženi centri za socijalnu skrb mogu provjeriti je li novi korisnik slučajno već negdje drugdje prijavljen za socijalnu pomoć, dok se i iz "centrale" u Zagrebu konačno mogu provjeriti i eventualna odstupanja nekih lokalnih centara u kojima, primjerice, postoji sumnja u prevelik broj socijalnih slučajeva i slično. Ministarstvo će krajem prosinca najvjerojatnije i javno predstaviti svoj novi, umreženi sustav, na koji se čeka godinama, i na koji su dosadašnje Vlade, neuspješno, potrošile, pretpostavlja se, oko 20 milijuna američkih dolara. OIB je u primjenu krenuo još 2009. godine, a tek će, pet godina kasnije, bude li sreće, poslužiti svojoj pravoj svrsi. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter