Ukinuta presuda Heraku i Majicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Županijskog suda u Puli kojom su Ivan Herak iz Poreca i Matej Majic iz Zagreba nepravomocno osudeni na zatvorske kazne zbog zloporabe položaja i ovlasti, pronevjere i pomaganja u tim djelima. Herak je nepravomocnom presudom iz prosinca 2005. osuden na cetiri i pol godine zatvora, a Majic na tri godine. Radilo se o optužbi da je Herak zloporabio sredstva Ministarstva turizma te sebi i drugima pribavio imovinsku i neimovinsku korist. Slucaj seže u 1999. i 2000. i vezan je uz realizaciju Programa razvitka golfa, poslovanje trgovackog društva Midinvest, tada u vlasništvu Herakove supruge, trgovackog društva Livana, Baxmara, rapskog Imperiala i drugih. Vrhovni sud je presudu Županijskog suda u jednom dijelu ukinuo zbog nastupa apsolutne zastare, a u drugom dijelu naložio ponovno sudenje pred izmijenjenim sudskim vijecem te time uvažio Herakovu žalbu.

Utvrdeno je da su tijekom sudskog procesa ucinjene bitne povrede odredbi kaznenog postupka te da je pogrešno i nepotpuno utvrdeno cinjenicno stanje. Vrhovni sud je uocio i da je presuda u jednom dijelu sama sebi proturjecna. Jednom se kao osobe koje su ostvarile korist spominju fizicke, a drugi put pravne osobe. Isto tako, postavljeno je pitanje kako je moguce da je Majic od ukupno 2,5 milijuna kuna, koje je podigao kao pozajmicu, za sebe ostvario korist od 2,9 milijuna kuna i još Heraku predao 550 tisuca.

Vrhovni sud odbio je optužbu da je Herak u svojstvu ministra turizma sacinio plan koji je imao za cilj da se pri izboru izvodaca projektne dokumentacije i prefeasibility studije za ishodenje lokacijskih dozvola za golf igrališta od važnosti za Republiku Hrvatsku pogoduje trgovackom društvu Croatia Golf iz Zagreba, ciji je suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora bio Majic. Za tu optužbu nastupila je apsolutna zastara. Za preostale optužbe Županijskog državnog odvjetništva Vrhovni sud nalaže u ponovljenom sudenju izvodenje svih relevantnih dokaza, pa i onih koji u prvotnom sudenju nisu razmatrani, kao što je primjerice vještacenje vrijednosti projektne dokumentacije studija zaštite okoliša za 15 golf igrališta.


Podijeli: Facebook Twiter