Ukinuta posebna naknada mobilnim operaterima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. srpnja mobilni operateri u Hrvatskoj više nece placati posebnu naknadu od 6 posto. Kako je pojasnio ministar financija Slavko Linic, ta se naknada ukida jer su tvrtke iz mobilne telefonije donijele investicijske planove i obecale ulaganja.

No, zanimljivo, ukidanje posebne naknade od Hrvatske je tražila Europska unija. Ministar Linic najavio je i da slijedi razgovor s operaterima oko smanjivanja tarifa i njihovom približavanju onima u EU-u.

Novost je i ukidanje posebnog poreza na male brodove, jer, kako misle u Vladi, nije donio financijske rezultate, a smanjio je prodaju maloj brodogradnji u Hrvatskoj. Linic kaže da su u prošloj godini od tog poreza ubrana tek 4 milijuna kuna.

Male izmjene dogodit ce se i u opcem poreznom zakonu o kojem se trenutno raspravlja u Saboru i koji predvida javnu objavu liste poreznih dužnika.

Na toj ce se listi naci sve tvrtke koje duguju više od 300 tisuca kuna državi, a prvotni je prijedlog bio da se prag odredi na sto tisuca kuna.

Na listu ce i fizicke osobe koje se bave gospodarskom djelatnošcu, uglavnom obrtnici koji duguju više od 100, a ne kako je bilo zamišljeno 50 tisuca kuna, te gradani koji su državi za poreze dužni više od 15 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter