Ukinut eksperimentalni školski program

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedini pulski takozvani eksperimentalni školski program za ucenike od prvog do cetvrtog razreda je ukinut. Rijec je o razredu koji okuplja 20 ucenika u Osnovnoj školi Vidikovac. Roditeljima je prilikom upisa njihovih mališana u školu receno da ce se po tom programu raditi cetiri godine, odnosno do petog razreda, no ukinut je godinu dana ranije.

Ovih ce 20 cetvrtaša sada pohadati nastavu poput ostalih ucenika, po klasicnom dnevnom rasporedu, što je za njih velika promjena, buduci da ih vecina još nema ni školsku torbu. Naime, dosad im nije ni trebala jer su u sklopu ovog programa u školi mogli boraviti od 7 do 16 sati i ondje obaviti sve, od slušanja nastave do pisanja domace zadace, a za 580 kuna koliko su mjesecno za taj komoditet roditelji trebali izdvajati, dobivali su dorucak, rucak i užinu. Ovaj je sistem dobro sjeo uglavnom zauzetim roditeljima, cije je dijete tako do 16 sati bilo zbrinuto.

Ravnatelj Dragutin Pavlic još je u svibnju nadležnom upravnom odjelu uputio dopis sa zahtjevom za nastavak rada te konacnu realizaciju eksperimentalne grupe cjelodnevnog boravka u OŠ Vidikovac za školsku godinu 2010./2011. te sukladno tome istaknuo potrebu za financiranjem rada još jedne uciteljice na odredeno vrijeme.

Ubrzo iz Grada stiže u školu pisani odgovor da Pula nije u mogucnosti, u ovoj financijski teškoj godini, izdvojiti dodatna sredstva. U dopisu je stoga naznacena zamolba školi za iznalaženje drugih mogucnosti financiranja, s obzirom da se radi o hvalevrijednom projektu.

Mogucnost nastavka projekta ipak postoji, iako mala, no tek ako se krajem rujna utvrdi da je za tu dodatnu aktivnost preostalo sredstava. Dotad ce se takoder sagledati mogu li opcine u kojima su locirane podrucne škole participirati u sufinanciranju 80 posto place ucitelja u produženom boravku. U ovom trenutku, Grad ne može reci hoce li u sklopu sredstava planiranih na razini prošle godine moci izdvojiti taj dodatni novac, rekla je Elena Puh Belci iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti. (S. ROJNIC SINKOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter