Ukinut cemo zabranu okupljanja na Markovom trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic kazao je da ce o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima medu kojima je i buduci ravnatelj policije, javnost izvijestiti 10. sijecnja.

- U MUP-u ce biti kadrovskih promjena, ali ne želim da nitko doživi moju sudbinu da na Dnevniku dozna o svojoj smjeni, kazao je Ostojic na svom prvom razgovoru s novinarima u MUP-u.

Pojasnio je da nema potrebe za ishitrenim reakcijama jer policijski sustav funkcionira, a uredbe o unutarnjem ustrojstvu propisuju da se promjene mogu dogoditi mjesec dana od preuzimanja vlasti.

Ipak, Ostojic je najavio da ce poništiti natjecaj za nove policijske dužnosnike koji je neposredno pred izbore raspisao bivši ministar Tomislav Karamarko.

- Poništit cemo natjecaj u namjeri da se sve napravi u skladu sa zakonom, kazao je Ostojic, dodajuci da je novoj vlasti namjera izmijeniti i Zakon o policiji cija je radna verzija vec gotova te ce uskoro biti poslana u proceduru.

Iako je postojeci Zakon o policiji donesen u ožujku ove godine bio jedan od niza tzv. europskih zakona Ostojic istice da ce i sve nove odredbe biti u skladu s europskim standardima te da niti jedna kvalitetna odredba nece biti izmijenjena.

- Novi zakon bit ce još bolji, a želja nam je postici cim ucinkovitiji rad policijskog sustava, ustvrdio je Ostojic.

Najavio je i da je na zahtjev premijera Zorana Milanovica pripremljen nacrt zakona o javnom okupljanju u kojem više nece biti odredbe o zabrani okupljanja na zagrebackom Trgu sv. Marka, sjedištu Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Zbog izgradnje ucinkovitijeg sustava novo ce vodstvo MUP-a posegnuti i za nekim rješenjima iz vremena koalicijske vlasti u kojoj je Ostojic bio ravnatelj policije.

Tako ce se ponovno razmotriti mogucnosti da dio poslova oko zaštite objekata policija prepusti zaštitarskim tvrtkama da ti poslovi policiju ne bi blokirali u ostalim zadacama, policijska škola pohadat ce se nakon završenog redovnog srednjoškolskog programa, a po uzoru na strana iskustva osnovat ce se i ured za tzv. hladne slucajeve koji nisu riješeni tijekom dužeg vremena.

Policija ce se, osim toga, ubuduce postavljati kao istinski servis državnog odvjetništva s kojim je policija posljednjih godina imala mnoge "greške u komunikaciji".

Na novinarsku primjedbu da ce pravi test za novu policijsko-pravosudnu vrhušku biti slucaj Kamensko s obzirom na to da je novi ministar unutarnjih poslova na tu dužnost došao iz tvrtke EPH koju se spominje u ovoj aferi, a koju je kao odvjetnik zastupao i novi ministar pravosuda Orsat Miljenic, Ostojic je kazao da je želja nove vlasti prije svega raditi u skladu sa zakonom.


Podijeli: Facebook Twiter