Ukinite i Dom zdravlja, brže cemo poumirati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li ministar zdravstva Darko Milinovic dolaziti na intervenciju u Labin umjesto Hitne? Znade li on uopce gdje je naš grad i poznaje li specificnosti ove turisticke sredine?, komentirao je Giuliano Milevoj, predsjednik ovdašnje podružnice HNS-a, u cetvrtak novinarima neslužbeni prijedlog mreže reforme Hitne medicinske službe.

Prema tom dokumentu, Labinu pripada samo status punkta dežurstva, što podrazumijeva ukidanje sadašnjih pet timova Hitne pomoci. Njihovu bi ulogu preuzeo dežurni lijecnik opce medicine koji bi, po potrebi, izlazio na teren s tehnicarom i vozacem.

Iz novoosnovanog županijskog Zavoda za hitnu medicinu stižu, doduše, najave da ce se raspodjelom budžeta pobrinuti da Labinština ipak zadrži sve sadašnje timove, no ostaje pitanje dežurne ambulante za hitne preglede i preraspodjele posla medu obiteljskim lijecnicima. Labin je, naime, jedini veci istarski grad bez statusa T1 (s lijecnikom, tehnicarom i vozacem, koji ce raditi iskljucivo terenski) pa tako i bez ambulante, tzv. centra obiteljske medicine (COM).

"Jedini smo veci grad u istocnoj Istri, a ispadamo kao slijepo crijevo, nikome potrebni. Tražimo da ministarstvo preispita prijedlog, tj. da Labinština zadrži jednak broj timova", porucio je Milevoj. Upitao se i hoce li se sadašnji djelatnici labinske Hitne pomoci pridružiti vojsci od 334 tisuce nezaposlenih.

Labinski gradonacelnik Tulio Demetlika novinarima je, pak, u ime nacelnika opcina na Labinštini ponovio da su nakon prvotnog prijedloga reforme posredstvom Županije, kao osnivaca domova zdravlja, od ministarstva zahtijevali da Labin dobije status T1.

"Iz Županije su obecali da ce uciniti sve da naš grad zadrži jednaku kvalitetu zdravstvene usluge. I preko naših saborskih zastupnika upucen je takav zahtjev ministru Milinovicu. Reforma bi trebala poboljšati uslugu, a ne je unazaditi", tvrdi Demetlika.

"Država nam namece njene prioritete - TE Plomin 3, Rockwool i slicno, a istodobno nam ukida Hitnu pomoc. Još samo da nam uzmu i Dom zdravlja, brže cemo poumirati", ogorcen je Srecko Mohorovic, nacelnik Opcine Sv. Nedelja.

Labin s Potpicnom i sada ima status punkta dežurstva, a s odobrenim sredstvima formirana su cetiri tima Hitne pomoci, dok peti financiraju Grad Labin, okolne opcine i turisticka zajednica. Predloženi jedan punkt dežurstva (bez Potpicna) znaci i upola manje novca za labinsku Hitnu službu. (I. RADIC)

Dotacije lokalne zajednice za viši standard
Nacelnik županijske uprave Valerio Drandic tvrdi da ce timovi u Labinu ostati, nece se ništa ukidati zahvaljujuci sredstvima županije, gradova, opcina, turisticke zajednice i Ministarstva turizma koji su se i do sada prikupljali za tu svrhu. U Istri vec dvadesetak godina djeluje više timova i punktova hitne pomoci od ugovorenog s Ministarstvom zdravstva, zahvaljujuci spomenutim dotacijama.
Ove je godine planirano i ocekivano 3, 2 milijuna kuna iz dotacija. Buduci da je naplata zadnjih dviju godina otežana od gradova i opcina, uplaceno je ukupno 2,6 milijuna kuna. Od toga iznosa 400.000 kuna je uplatilo Ministarstvo turizma, a ostalo Istarska županija, gradovi, opcine i turisticka zajednica. (J. O.)


Facebook grupa za opstanak labinske Hitne pomoci

Gradani neslaganje s prijedlogom zdravstvene reforme iskazuju i na društvenoj mreži Facebook. U manje od tjedan dana grupa "Hitna pomoc u Labinu – ne smije se zatvoriti" sakupila je više od 2.600 clanova.


Podijeli: Facebook Twiter