Ukidanje zastare: Hrvatska izručuje Perkovića?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radna skupina za ustavne promjene brzo odrađuje svoj posao. Već u utorak bit će gotov nacrt promjene Ustava, ali to ne znači da će i svi novi članci stupiti na snagu odmah po usvajanju u Saboru. Posebno je zanimljivo da bi moglo doći do odgode primjene odredbe zbog koje je SDP i predložio promjenu Ustava, one kojom se ukida zastara za kaznena djela teškog ubojstva.

Naime, na sjednici radne skupine u petak predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i bivša premijerka Jadranka Kosor predložili su da kompletne ustavne promjene stupe na snagu 1. siječnja 2014. godine. Argumentirali su to željom da se izbjegnu tumačenja kako se Ustav mijenja da se Josipa Perkovića spasi izručenja u Njemačku. Kad bi zastara, kojom je obuhvaćeno i ubojstvo Stjepana Đurekovića, bila ukinuta za, recimo, dva tjedna, tada bi se otvorio prostor Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka protiv Perkovića i to bi onda, nakon 1. siječnja, kad prestaje važiti vremensko ograničenje za primjenu europskih uhidbenih naloga, omogućilo sudu da odbije njemački nalog za nekadašnjeg visokog dužnosnika Službe državne sigurnosti.

– Apsolutno podržavam planirane promjene Ustava, naročito odredbe vezane uz regulaciju referenduma. Ali, kako pojedine stranke tvrde da se s ustavnim promjenama ide isključivo zato da bi se spriječilo Perkovićevo izručenje, predložila sam da one stupe na snagu na dan kad i izmjene zakona o pravosudnoj suradnji. Od početka sam se zalagala za poštivanje europskog uhidbenog naloga, moj je prijedlog bio i amandman na zakon o pravosudnoj suradnji kojim bi se brisalo članak kojim je primjena naloga ograničena na kaznena djela počinjena nakon 2002. godine, rekla nam je Jadranka Kosor. Jednakim se motivima vodi i Lesar koji je o tome govorio još tijekom saborske rasprave o pokretanju ustavnih promjena.

Predsjednik radne skupine Peđa Grbin (SDP) nije se u petak, iz niza pravnih i političkih razloga, složio s takvom opcijom, no zato je odškrinuo vrata mogućnosti da izmijenjeni Ustav odmah počne važiti, ali bez sporne odredbe o nezastari koja bi stupila na snagu 1. siječnja.

– Rekao sam na sjednici radne skupine da bismo razgovor o toj temi trebali ostaviti za kasnije, kako se ne bi opterećivalo daljnji rad na ustavnim promjenama. Ali, imamo primjer zadnjih izmjena Ustava u lipnju 2010., kad je primjena jednog njihovog dijela započela 1. srpnja ove godine, s pristupanjem Europskoj uniji. To je, dakle, moguće, kazao nam je jučer Grbin. 

Jadranka Kosor se, kao i Lesar, slaže se s ovakvim rješenjem i smatra da je SDP već praktično pristao na odgođeno nezastarijevanje teških ubojstava. Nije to baš tako, ali izgleda da socijaldemokrati nisu daleko od toga. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter